Χατζηδάκης για προκαταβολή σύνταξης – Τι ποσά θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι

Την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, με την οποία μεταξύ άλλων ρυθμίζεται το θέμα των εκκρεμών συντάξεων με την «προκαταβολή σύνταξης» παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας ότι το πρόγραμμα θα μπει σε εφαρμογή σε περίπου δυο μήνες.

«Στο πρώτο άρθρο προβλέπει τις προϋποθέσεις για την προκαταβολή σύνταξης έως 384 ευρώ. Αυτό γίνεται για να έχουν ένα εισόδημα μέχρι την απονομή της προσωρινής και εντέλει της οριστικής σύνταξης οι πολίτες που την δικαιούνται. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνουμε το θέμα, δεν τιμά το πολιτικό σύστημα και όλες τις κυβερνήσεις ότι υπάρχει μία καθυστέρηση σε αυτό το ζήτημα. Δεν κομπάζουμε, είναι ένα μέτρο ανακούφισης. Θα επιδιώξουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο για την προσωρινή όσο και την οριστική σύνταξη. Σε περίπου δυο μήνες προσδιορίζεται η εκκίνηση των καταβολών της προκαταβολικής σύνταξης» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι βασικά σημεία της προτεινόμενης ρύθμισης είναι τα εξής:

Χορηγείται προκαταβολή στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, έναντι της σύνταξης που δικαιούνται. Η προκαταβολή αυτή δίνεται είτε, βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ είτε με υπεύθυνη δήλωση, για να συντομευθούν οι προθεσμίες.

Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής.

H ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν, μετά την έναρξη ισχύος της, αλλά και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά, μετά από ηλεκτρονικό αίτημα του δικαιούχου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Σχετικά με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή, διαμορφώνεται ως εξής:

  • 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω.
  • 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.
  • 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.
  • 360 ευρώ, αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.
  • Στους αιτούντες συνταξιοδότησης, λόγω αναπηρίας, χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ.
  • Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου, του ασφαλισμένου.

Σημειώνεται, ότι με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται μεταξύ άλλων η παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου στο πρόγραμμα Συνεργασία και στο πρόγραμμα αναστολής εργασίας σε πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις, η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε καλλιτέχνες αλλά και η έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here