Σανγκάη: Έτοιμο να υποδεχτεί κοινό το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας παγκοσμίως [pic]


Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο βρίσκεται στη μακρινή Σαγκάη και την Παρασκευή 16/7 ετομάζεται να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχτεί το κοινό. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίσμα, που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμείται την διαστημική γεωμετρία. Χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, το στρονομικό μουσείο της Σαγκάης θυμίζει διάστημα.

Το μουσείο αστρονομίας της Σαγκάης αποτελεί μέρος του «Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Σαγκάης» και στα 39.000 τετραγωνικά του μέτρα θα φιλοξενήσει εκθέσεις, ένα πλανητάριο, ένα παρατηρητήριο και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο ύψους 23 μέτρων.

Τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία Ennead Architects, η οποία το έτος 2014 βραβεύτηκε σε έναν διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του εν λόγω κτιρίου.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής του αστρονομικού μουσείου στη Σαγκάη, ο Thomas J. Wong σε συνέντευξή του δήλωσε πως το έργο τους εμπνεύστηκε από το «πρόβλημα των τριών σωμάτων», το μέχρι τώρα άλυτο ερώτημα για το πώς να υπολογίσει κανείς μαθηματικά την κίνηση τριών ουράνιων σωμάτων – όπως πλανήτες, φεγγάρια ή αστέρια – με βάση τις βαρυτικές τους σχέσεις.

Αφαιρώντας τους ίσιους τοίχους και τις ευθείες γραμμές από την αρχιτεκτονική τους δημιουργία, ο Wong και η ομάδα του θέλησαν να αποτυπώσουν στο σώμα του μουσειακού κτιρίου πως τα πάντα στο σύμπαν βρίσκονται εν κινήσει και διέπονται από μια σειρά δυνάμεων.

Στο σχέδιο του Wong, για την απεικόνιση του αέναου προβλήματος των τριων σωμάτων περιέχεται «ένας οφθαλμός», μια σφαίρα και ένας ανεστραμμένος θόλος. Τα στοιχεία αναπαριστούν τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια, αντίστοιχα, ενώ το καθένα στεγάζει ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών ή μια σχεδιαστική λειτουργία.

Πρώτος σταθμός των επισκεπτών είναι ο «οφθαλμός», ο οποίος ανοίγει πάνω από την κύρια είσοδο του μουσείου. Λειτουργεί ως ρολόι, παράγοντας έναν κύκλο ηλιακού φωτός που κινείται στο δάπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, υποδεικνύοντας την ώρα και την εποχή.

Δείτε τη σχετική φωτογραφία:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ