ΕΛ.ΑΣ.: Το βίντεο κατά της ενδοοικογενειακής βίας – «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ»


Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι το αντικείμενο του νέου βίντεο που ετοίμασε η ΕΛ.ΑΣ. – Δημιουργούνται πιλοτικά γραφεία για την υποδοχή των καταγγελιών από τα θύματα

Βίντεο κατά της ενδοοικογενειακής βίας με σύνθημα «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ» έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Στο βίντεο πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες θύματα τέτοιας βίας οι οποίες περιγράφουν τι πέρασαν στα χέρια των κακοποιητών τους.

Οι πρωταγωνίστριες στο τέλος καταλήγουν ότι κανείς δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά καλώντας άλλες γυναίκες να μιλήσουν όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με ενδοοικογενειακή βία.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα στα πλαίσια κοινής εκδήλωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εργασίας για την παρουσίαση των κυβερνητικών δράσεων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη δημιουργία πιλοτικών γραφείων σε αστυνομικά τμήματα, όπου «εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό θα υποδέχεται με τρόπο οργανωμένο τις καταγγελίες και τα θύματα».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας» και προσέθεσε ότι «τα πιλοτικά γραφεία θα δημιουργηθούν αρχικά σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας Αττικής ενώ η επιλογή των τμημάτων έγινε με μία σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ο πληθυσμός της περιοχής που βρίσκεται το τμήμα, ο αριθμός των καταγγελιών, οι δυνατότητες των Τμημάτων κ.α.».

Το πρώτο πιλοτικό γραφείο στη Δυτική Αθήνα θα δημιουργηθεί στο Περιστέρι όπου και έγινε η εκδήλωση στο Κέντρο Υποστήριξης Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων το βράδυ της Τετάρτης.

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή, τάξη, ηλικία ή κατάσταση» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα στόματα, τα θύματα να καταγγείλουν τη βία και εμείς που είμαστε γύρω τους, δίπλα τους να τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Σακελλαροπούλου: Σας στηρίζουμε

«Έχετε φωνή. Είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε» σημείωσε κατά τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που «επιτέλους αντιμετωπίζεται σοβαρά ένα φαινόμενο το οποίο πλήττει την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα ακόμη και τη ζωή πολλών πολιτών και μάλιστα των πλέον ευάλωτων, και που έχει επιταθεί από την πανδημία του κορονοϊού και τη χειροτέρευση της καθημερινότητάς μας».

Η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι το «το αστυνομικό τμήμα αποτελεί το κύτταρο της αστυνομικής λειτουργίας» και «όταν μια γυναίκα βρει τη δύναμη να φτάσει ως εκεί έχει γίνει το πρώτο βήμα».

Για το λόγο αυτό, όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αμέσως απαιτείται η άσκηση της δέουσας εποπτείας για τον χειρισμό της υπόθεσης, με την προστασία του θύματος και την παραπομπή του δράστη στη Δικαιοσύνη. Το θύμα πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια, να διώξει τον φόβο, να μπορέσει να μιλήσει. Να αντιμετωπιστεί με σεβασμό και να λάβει ολοκληρωμένη πληροφόρηση από αρμόδιο προσωπικό».

«Σε πολλές δυστυχώς περιπτώσεις η άγνοια, η διστακτικότητα, η αδιαφορία, η αδυναμία εν τέλει των Αρχών να υποστηρίξουν αποτελεσματικά ανάλογες υποθέσεις, έχουν οδηγήσει τα θύματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, στη σιωπή. Με αποτέλεσμα αυτά να βιώνουν μόνα, στο σπίτι τους το ίδιο, τον εφιάλτη της κακοποίησης και ο δράστης να παραμένει ατιμώρητος και να συνεχίζει να εγκληματεί» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου η οποία, επίσης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με την 18χρονη κοπέλα στην Ηλιούπολη, υπογραμμίζοντας ότι «σε τέτοια εγκλήματα οφείλουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή, πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ