Περιοδικό “Σχεδία”: Στάσου πλάι τους


«Να το διαβάζετε το περιοδικό, να γνωρίζετε το περιεχόμενό του. Πέρα από το ό,τι θα βρείτε ενδιαφέροντα πράγματα, που σας αφορούν άμεσα, είναι καλό να ξέρετε τι έχετε στα χέρια σας, τι διανέμετε, τι πουλάτε. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη επικοινωνία με τους αναγνώστες, στη διανομή, στις πωλήσεις τις ίδιες».
Είναι μία από τις παροτρύνσεις που σταθερά, από το Μάρτιο του 2013, απευθύνουμε στους ανθρώπους, στους πωλητές της «σχεδίας». Να διαβάζουν το περιοδικό, να το καταλάβουν, να γνωρίζουν τι κρατούν στα χέρια τους. Μάλιστα, στις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις μας, που τόσο βίαια διακόπηκαν, όπως και τόσα άλλα πράγματα, το Μάρτιο του 2020, όταν ο Covid-19 μπήκε στις ζωές μας, ένα από τα πράγματα που κάναμε ήταν να ξεφυλλίζουμε μαζί, να διαβάζουμε όλοι μαζί το κάθε τεύχος. Σελίδα προς σελίδα.
Με την αγγλική έκδοση της «σχεδίας» όμως, αυτή η παρότρυνση δεν έχει περιεχόμενο αφού από το σύνολο των ανθρώπων με το κόκκινο γιλέκο, ελάχιστοι γνωρίζουν αγγλικά. Πώς να αρθρώσεις «Shediaaaa! Greece’s street paper!», «Shediaaa! Your ultimate guide to responsible tourism!», αν δεν έχεις κάτσει ποτέ στο θρανίο να τη μάθεις τη γλώσσα;
Η αγγλική σχεδία, όπως ακριβώς ισχύει και με το ελληνόφωνο(!) μεγάλο αδελφάκι της, βγήκε για τον άνθρωπο, να υποστηρίξει εκείνους που δοκιμάζονται πολύ σκληρά, πολλά χρόνια τώρα. Να πιαστούν από κάπου, να εξασφαλίσουν, με αξιοπρέπεια, ένα μικρό έστω έσοδο, να νιώσουν χρήσιμοι, να επανασυνδεθούν με την κοινωνία, να ξαναπιστέψουν στον κόσμο γύρω τους και, πρωτίστως, στον ίδιος τους τον εαυτό. Και, εν  τέλει, να ανοίξουν τα φτερά τους, να ξαναπάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους, να βγάλουν το κόκκινο γιλέκο, να φύγουν από τη «σχεδία». Αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που το διανέμουν, δεν θα κυκλοφορούσε ποτέ η «σχεδία» στην Ελλάδα. Τόσο απλά.
Με την καμπάνια «Στάσου πλάι τους», που ξεκινάει σε λίγες μέρες, το περιοδικό δρόμου «σχεδία» επιχειρεί να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση και να υποστηρίξει τους ανθρώπους του ελληνικού περιοδικού δρόμου να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους μέσα από τη διανομή και της αγγλόφωνης έκδοσης.
Η καμπάνια έχει τρία σκέλη. Στο πρώτο (και πιο μακροπρόθεσμο) παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας  σε όσους διανομείς το επιθυμούν.
Επιπλέον, παρέχεται η επιπλέον δυνατότητα σε πρόσφυγες που δεν γνωρίζουν ελληνικά, αλλά ξέρουν αγγλικά, να διανέμουν αποκλειστικά την αγγλόφωνη καλοκαιρινή «σχεδία».
Το τρίτο σκέλος προϋποθέτει την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας.  Η «σχεδία» απευθύνει πρόσκληση σε όλους εκείνους και εκείνες που γνωρίζουν αγγλικά, να σταθούν δίπλα στους τακτικούς πωλητές και να διανείμουν, να πουλήσουν για λογαριασμό τους το περιοδικό. Να γίνουν πωλητές, δηλαδή, του περιοδικού για δέκα λεπτά, μία ώρα, δύο μέρες, όσο χρονικό διάστημα οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορεί κάποιος/α, επί παραδείγματι, να επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή για μία μέρα του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου ή για μία ώρα την εβδομάδα όλο τον Αύγουστο ή ακόμη και για μισή ώρα μιας Τρίτης μεσημέρι, που έχει κενό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα και να δηλώσουν τη διαθέσιμότητά τους και η «σχεδία» θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Να τους φέρει σε επαφή με τον άνθρωπο-πωλητή που θα είναι μαζί, να εξασφαλίσει, πέρα από μια μικρή ενημέρωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, το επιπλέον κόκκινο γιλέκο, περιοδικά και ό,τι άλλο χρειάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι από την πώληση κάθε αγγλόφωνης «σχεδίας», η οποία έχει τιμή 5€, τα τρία ευρώ (3€) αποτελούν έσοδο για τον ίδιο τον διανομέα.
«Στάσου πλάι μου», «stand by me» είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού του  Ben E. King, που πέρασε στη λίστα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών, όταν, το 1975, το τραγούδησε ο Τζο Λένον. Εμείς, στεκόμαστε αποφασιστικά δίπλα στους ανθρώπους της «σχεδίας» και σε όλους εκείνους και εκείνες που δοκιμάζονται σκληρά, που ζουν βαθιά κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η καμπάνια «Στάσου πλάι τους» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου. Συντονιστής της καμπάνιας είναι ο Άγγελος Νάκης.
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/3ksIjdx, [email protected] & 213 0231220.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ