Μάσκες εγκέφαλος: Μπορεί να μας εμποδίζει να αναγνωρίσουμε πρόσωπα αλλά…

Με τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να φορούν μάσκες τακτικά αυτές τις ημέρες, “είναι σαν το μεγαλύτερο πείραμα αντίληψης στο πρόσωπο που έγινε ποτέ”, είπε ο Erez Freud, Γνωστικός Νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στο Τορόντο. Ο Freud και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν πρόσφατα μελέτη η οποία ανακάλυψε ότι η ανθρώπινη ικανότητα αναγνώρισης προσώπου μειώνεται κατά περίπου 15% εάν το άτομο έχει μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του.

Οι ερευνητές είχαν περίπου 500 άτομα να κάνουν το τεστ μνήμης για το πρόσωπο, ένα κοινό μέτρο για τον καθορισμό των ικανοτήτων αντίληψης στο πρόσωπο. Οι συμμετέχοντες είδαν διαδικτυακά σετ άγνωστων προσώπων, τα οποία αργότερα έπρεπε να τα εντοπίσουν από μια ομάδα άλλων προσώπων υπό διάφορες δύσκολες οπτικές συνθήκες. Για τους μισούς συμμετέχοντες, τα πρόσωπα που προστέθηκαν ψηφιακά είχαν μάσκες.  Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι στο 13%  προπαγνησία των συμμετεχόντων.  Οι πάσχοντες της προπαγνησίας χαρακτηρίζονται ως «τυφλοί στο πρόσωπο». Ο εγκέφαλός τους δεν επεξεργάζεται ούτε διακρίνει τα πρόσωπα των ανθρώπων με τα οποία αλληλεπιδρούν ή βλέπουν στα μέσα ενημέρωσης.

Η χρήση μάσκας πιθανόν έχει προκαλέσει στον κόσμο κάποιες δυσάρεστες στιγμές, όπως το να αναρωτιέται γιατί αυτός ο ξένος απέναντι τους χαιρετάει… Αλλά για κάποιους, μπορεί να είναι κοινωνικά αποκαρδιωτικό. Η κοινή μελέτη μεταξύ δύο πανεπιστημίων με τίτλο Beauty and the Mask, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα μιας διατομής ατόμων με και χωρίς μάσκες. Ανακάλυψαν ότι το 70% περίπου των “μέτριων”, σύμφωνα με πληροφορίες, ανθρώπων ήταν πιο ελκυστικοί όταν φορούσαν μάσκα χειρουργικού τύπου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here