Οσφρητική μνήμη: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Έχετε αγοράσει ποτέ ένα προϊόν και η μυρωδιά του σας έφερε πίσω στην παιδική ηλικία; Έχετε αγοράσει ποτέ ένα μπισκότο που μύριζε σαν αυτό που έκανε η γιαγιά; Όλα αυτά σχετίζονται με αυτό που ονομάζουμε οσφρητική μνήμη. Είναι ο πιο πρωταρχικός τύπος μνήμης και έχει μεγάλη σχέση με τα συναισθήματά μας. Μιλάμε για μια δύναμη που οι μεγάλες μάρκες γνωρίζουν καλά και χρησιμοποιούν για να μας παρακινήσουν να αγοράσουμε τα προϊόντα τους.

 

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η αίσθηση της οσμής είναι ένα χημικό σύστημα . Ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνη για την ανίχνευση των χημικών ουσιών που δημιουργούν αρώματα στο περιβάλλον. Αυτή η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση, καθώς μας βοηθά να εντοπίσουμε ουσίες που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τη ζωή μας, όπως χαλασμένα τρόφιμα. Είναι επίσης μια από τις πιο αποτελεσματικές αισθήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή εισέρχεται πιο άμεσα στις εγκεφαλικές δομές που επεξεργάζονται τις πληροφορίες του. Επομένως, οι τελικές δομές όπου φτάνουν οι πληροφορίες είναι αυτές που βοηθούν την ανάπτυξη της οσφρητικής μνήμης. Με αυτό μπορούμε να συσχετίσουμε τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις. Βοηθώντας έτσι τη διαδικασία της ανάκλησης και της αναγνώρισης πολλαπλών πτυχών της καθημερινής μας ζωής.

Το σωματικό άκρο είναι απαραίτητο για την ενοποίηση των πληροφοριών που σχετίζονται με την οσφρητική μνήμη. Αυτό το σύστημα αποτελείται από δομές όπως: αμυγδαλή, θαλάμος κ.α . Συνδέεται με ακούσιες ή ενστικτώδεις αποκρίσεις, βοηθά επίσης στην επεξεργασία συναισθηματικών πληροφοριών και παρέχει ερεθίσματα με αυτό το χαρακτηριστικό. Στο προνόμιο του συναισθήματος, η αμυγδαλή είναι αυτή που παίρνει το επίκεντρο, αφού ενεργοποιείται αμέσως από μια οσφρητική αντίληψη . Αυτό μπορεί να δώσει στο άρωμα έναν ενθουσιασμό ή να προκαλέσει αναμνήσεις με αυτό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here