Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Πώς βοηθά τον οργανισμό σου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους εξαιτίας ιατρικών ζητημάτων, το ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη ή υποτροπιάζουσα φλεγμονή χαμηλού επιπέδου.

Η χρόνια φλεγμονή εμφανίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άσθμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή περιέχει φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, υγιή λίπη και μπαχαρικά. Αποθαρρύνει ή περιορίζει την κατανάλωση κατεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν αφορά ένα συγκεκριμένο σχήμα αλλά μάλλον ένα στυλ διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH είναι υποδείγματα αντιφλεγμονώδους δίαιτας.

Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή;

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Τα ζαχαρούχα ή τα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να το κάνουν αυτό, ενώ τα φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα εστιάζει σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πολλά φυτικά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών. Ορισμένα τρόφιμα, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται τρόφιμα που τηγανίζουν οι άνθρωποι σε μαγειρικό λάδι που θερμαίνεται επανειλημμένα.

Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά είναι μόρια στα τρόφιμα που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τα φυσικά υποπροϊόντα ορισμένων σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες, όπως το άγχος και το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των κυττάρων. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής και μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά ασθενειών.

Ο οργανισμός δημιουργεί ορισμένα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση αυτών των τοξικών ουσιών, αλλά τα διατροφικά αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με αυτές που αυξάνουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here