Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της χώρας τίθενται σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης


Άνοδο σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες καταγράφει ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των διαγνώσεων, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα (15/06) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις περιοχές που λόγω αυξημένου ιικού φορτίου εισέρχονται στο πορτοκαλί επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.

«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία συνδέεται με τη μετάλλαξη Δέλτα, υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 7ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας:

  • Oι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο, καθώς επίσης και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.
  • Επίσης, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, «η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει σε όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό».

Εντωμεταξύ, στο νησί της Μυκόνου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα για τις περιοχές που μπαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο
  • Υποχρεωτκό Testing δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση, τουρισμό, επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στις άνω περιοχές, αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης και των τουριστικών επιχειρήσεων, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε δύο Covid τεστ την εβδομάδα, ένα rapid και ένα self test, με ταυτόχρονη υποχρέωση να δηλώνουν τα αποτελέσματα του ελέγχου στο σύστημα «Εργάνη».

Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

  • Την ίδια στιγμή θα πραγματοποιηθεί ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
  1. αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι
  2. πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση των κρουσμάτων
  3. πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών
Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Ποιες περιοχές μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο

Οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαϊας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο. Στο ίδιο επίπεδο ανεβαίνουν επίσης οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ