Κορωνοϊός: Ισραηλινή μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο Pfizer είναι 85% αποτελεσματικό μετά την πρώτη λήψη

Τα ευρήματα του Ιατρικού Κέντρου του Sheba συγκρίνονται με τη συνολική αποτελεσματικότητα της τάξης 95% σε ένα σχήμα δύο δόσεων σε απόσταση 21 ημερών για τη λήψη που αναπτύχθηκε με το BioNTech της Γερμανίας.

Η μελέτη του Sheba, που θα δημοσιευτούν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, έρχεται μια μέρα αφότου οι Καναδοί ερευνητές πρότειναν να καθυστερήσει η δεύτερη δόση Pfizer, δεδομένου του υψηλού επιπέδου προστασίας από την πρώτη λήψη, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται. Η έρευνά τους έδειξε αποτελεσματικότητα 92,6% μετά την πρώτη δόση, με βάση την ανάλυση των εγγράφων που υπέβαλε ο φαρμακοποιός από τις δοκιμές σε ανθρώπους στα τέλη της φάσης στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Δεκέμβριο.

Η FDA είπε ότι τα δεδομένα από αυτές τις δοκιμές τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι το εμβόλιο άρχισε να παρέχει κάποια προστασία στους παραλήπτες πριν λάβουν τη δεύτερη λήψη, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να εκτιμηθεί το δυναμικό μιας βολής μίας δόσης. Η Pfizer είπε ότι δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη εναλλακτικές δοσολογίες του εμβολίου και ότι η απόφαση ανήκει στις υγειονομικές αρχές.

Η Sheba είπε ότι μεταξύ 7.214 υπαλλήλων νοσοκομείων που έλαβαν την πρώτη τους δόση τον Ιανουάριο, σημειώθηκε μείωση κατά 85% του συμπτωματικού COVID-19 εντός 15 έως 28 ημερών. Η συνολική μείωση των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών περιπτώσεων που ανιχνεύθηκαν με δοκιμές, ήταν 75%. Ο επιδημιολόγος Sheba Gili Regev-Yochay προειδοποίησε ότι η κοόρτη που μελετήθηκε στο νοσοκομείο ήταν «κυρίως νέοι και υγιείς».

Σε αντίθεση με την κλινική δοκιμή της Pfizer, «δεν έχουμε πολλούς (υπαλλήλους) εδώ άνω των 65 ετών», είπε στους δημοσιογράφους. Αλλά σημείωσε επίσης ότι η μελέτη Sheba πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας αύξησης των μολύνσεων COVID-19 στο Ισραήλ, οι οποίες πλημμύρισαν νοσοκομεία με νέες περιπτώσεις.

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τα δεδομένα, δηλώνοντας σε μια τοποθέτηση ότι έκανε τη δική της ανάλυση για την «πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ». Ελπίζει να χρησιμοποιήσει ισραηλινά δεδομένα για να εξετάσει τις δυνατότητες του εμβολίου για προστασία από το COVID-19 που προκύπτει από τις αναδυόμενες παραλλαγές, δήλωσε ο φαρμακοποιός.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here