Προς μια οικονομία μηδενικών ρύπων η Κύπρος


Με στόχο η Κύπρος να φτάσει σε μια οικονομία χαμηλών ως μηδενικών ρύπων το 2050, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου παρουσίασε την Παρασκευή την ενεργειακή στρατηγική του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για ταχεία μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία.

Με βάση τους νέους στόχους της Κομισιόν στην αναθεωρημένη Πράσινη Συμφωνία, οι νέοι στόχοι αφορούν 39% μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας και αύξηση της φιλοδοξίας κατά 9%.

Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας είπε ότι αυτό θα επιτευχθεί με 36% μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με 32,5%. Το υπουργείο έθεσε ως νέα υποχρεωτικό στόχο το 3% αναφορικά με ανακαίνιση ετησίως όλων των δημοσίων κτηρίων και 1,7% ετήσια εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια. Τέθηκε επίσης ως δεσμευτικός στόχος, αύξηση κατά 1,1% του μεριδίου ΑΠΕ ετησίως στη θέρμανση και ψύξη και αύξηση γενικού στόχου κατά 8%, δηλαδή στο 40% από 32%.

Παρουσιάζοντας την Ενεργειακή Στρατηγική, η κα Πηλείδου εξήγησε πως ο πράσινος ενεργειακός μετασχηματισμός αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του κυβερνητικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Η Κύπρος το αύριο», το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας τις επόμενες δεκαετίες. Το ΥΕΕΒ αποτελεί βασικό βραχίονα της υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, επισήμανε η Υπουργός.

Η πράσινη οικονομία της Κύπρου σήμερα σε αριθμούς

Με βάση στοιχεία του υπουργείου η Κύπρος διαθέτει 430 MW εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ μέχρι 5/2021, 230 εμπορικά έργα ΑΠΕ υπό υλοποίηση και επιπλέον αιτήματα για έργα ΑΠΕ >400 MW στη ΡΑΕΚ για αδειοδότηση.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ το 2020 ήταν 625 GWh, 38% από αιολικά πάρκα, 52% από φωτοβολταϊκά συστήματα και 10% από βιομάζα.

Υπήρξε επίσης διπλασιασμός συνεισφοράς ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας την περίοδο 2011-2018 (13,84% ξεπερνώντας τον στόχο του 13% για το 2020).

Το 35,1% ήταν η συνεισφορά του τομέα θέρμανσης και ψύξης, ξεπερνώντας το 23,5% που ήταν ο ενδεικτικός στόχος του Εθνικού Σχεδίου το 2020).

Το 7,3% ήταν η συνεισφορά των ΑΠΕ από τις μεταφορές το 2020, ποσοστό χαμηλότερο από τον δεσμευτικό στόχο 10%.

Τέλος, πέραν των €350 εκατ. διατέθηκαν ως χορηγίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και σε σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας την περίοδο 2005-2020.


Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτο που βλεπετε στην φωτογραφια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ.Σας ειπε κανεις για ηχητικη ρυπανση; για περιβαλλοντικη μηπως;.Αν ειναι να γαμησουμε την πανιδα καλυτερα να σβησουμε το φως.[Ανοιξτε κανα βιβλιο,ψαξτε γιατι ειναι στοκ αυτες οι ανεμογεννητριες,πώς κατασκευαζονται τα πανελς,γεμισαμε κουτοπονηρους πλασιεδες]

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ