Κολύμπι: Τονώστε την ψυχική σας υγεία κολυμπώντας στη θάλασσα [vid]


Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες έχουν στρέψει την προσοχή τους στις θετικές επιδράσεις της θάλασσας και του ωκεανού στην ψυχική υγεία και ευεξία. Χάρη στη δράση της BlueHealth, μιας πανευρωπαϊκής ερευνητικής πρωτοβουλίας που μελετά και διερευνά τους δεσμούς μεταξύ του περιβάλλοντος, του κλίματος και της ανθρώπινης υγείας, οι μελέτες αναφορικά με τις ευεργετικές δράσεις της θάλασσας και των υδάτινων τοπίων στην ανθρώπινη ψυχή έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στο εν λόγω ερευνήτικό πρόγραμμα εξετάζουν πώς η θάλασσα και άλλα περιβάλλοντα με βάση το νερό μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία των ανθρώπων.

Αυτό που είναι γνωστό ως τώρα είναι ότι η άσκηση – κάθε είδους – κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία. Για την ακρίβεια υπάρχουν άφθονες επιστημονικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η σωματική άσκηση είναι πολύ ευεργετική για την βελτίωση της διάθεσης και ιδίως για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους, εν μέρει επειδή προωθεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, με άλλα λόγια των ορμονών της ευτυχίας.

Αυτό, σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται να ισχύει ακόμη περισσότερο για άτομα που ασκούνται σε φυσικά, υπαίθρια περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων της θάλασσας και του ωκεανού.

“Η άσκηση στο ύπαιθρο, όπως το κολύμπι στη θάλασσα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία και ειδικότερα ορισμένες έρευνες επισημαίνουν ότι η υπαίθρια άσκηση μπορεί για την ακρίβεια να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Η άσκηση μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της« ορμόνης του στρες », που έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους”, εξηγεί ο Stephen Buckley από το φιλανθρωπικό ίδρυμα ψυχικής υγείας Mind στο ΗΒ.

Ωστόσο, το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί επίσης να βοηθήσει την ψυχική υγεία μέσω άλλων μηχανισμών. Όταν κολυμπάμε, τα πρότυπα της αναπνοής μας αλλάζουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο χαλαρή ή σεχεδόν διαλογιστική κατάσταση, καθώς είμαστε εστιασμένοι στο παρόν.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ