Αθλητισμός Οφέλη: Η άσκηση στο ύπαιθρο έχει τα ίδια οφέλη με τον διαλογισμό [vid]


Αν ανήκετε σε όσους ακούν συνέχεια να μιλούν για τα οφέλη του διαλογισμού στη ψυχική και σωματική υγεία, αλλά είτε δεν έχετε χρόνο, υπομονή ή διάθεση να δεσμευτείτε στην πρακτική του, τα νέα είναι καλά. Τούτο διότι, σύμφωνα με μια μελέτη, η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να έχει παρόμοιες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο με του διαλογισμού.

Συγκεκριμένα η έρευνα που πραγματοποίησε η Dr. Kelly McGonigal, ψυχολόγος, διαπίστωσε ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο και τη διάθεση με τον διαλογισμό.

Είναι γνωστό ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους έχει άμεση επίδραση στη διάθεσή μα και είναι παράλληλα ένα ισχυρό εργαλείο για την διαχείριση του στρες και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Σύμφωνα με την McGonigal αυτό δεν οφείλεται μόνο στην απελυθέρωση των ορμονών της ευτυχίας, δηλαδή της σεροτονίνης και των ενδορφινών, αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι η άσκηση στο ύπαιθρο, προκαλεί μια κατάσταση στον εγκέφαλό σας που είναι πολύ παρόμοια με εκείνη που είναι απόρροια του διαλογισμού, την κατάσταση της ανοιχτής συνειδητότητας – κάτι σαν το mindfulness και την εστίαση ή παρουσία στη στιγμή.

Για τον λόγο αυτό η McGonigal προτείνει σε όσους ανθρώπους βρίσκουν συχνά εαυτούς και εαυτές σε καταστάσεις υπερβολικής σκέψης, αυτοκριτικής, φόβου, ανησυχίας για το τι θα έρθει μετά, να πάρουν απλώς το ποδήλατό τους και να κάνουν μια βόλτα στη γειτονιά. Μπορείτε να πάτε για τρέξιμο ή για περπάτημα, εάν είστε ακόμη αρχάριοι στην άσκηση. Όπως λέει η απόφαση να πάτε για ποδηλασία, η επαφή με το ύπαιθρο συμβάλει βαθιά και άμεσα στην ανακούφιση του νευρικού συστήματος. Καθώς το μυαλό βρίσκεται σε κίνηση στον έξω κόσμο, καλείται να αλλάξει αυθόρμητα στόχο και προσανατολισμό, έτσι αποσπάται από τον συνεχή στοχασμό επί των ανησυχιών και συνομιλεί με τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ