Δερματίτιδα: Τύποι, παράγοντες κινδύνου και πρόληψη


Η δερματίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που έχει πολλές αιτίες και εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Συνήθως περιλαμβάνει φαγούρα, ξηρό δέρμα ή εξάνθημα, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο δέρμα. Ή μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και ξεφλούδισμα του δέρματος.

Η δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

Τύποι δερματίτιδας

  • Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα). Αυτή η μορφή της δερματίτιδας σχετίζεται με ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου της ξηρού δέρματος, μιας γονιδιακής παραλλαγής, μίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος,της παρουσίας βακτηρίων στο δέρμα και σε κάποιες περιβαλλοντικές συνθήκες.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτή κατάσταση προκύπτει από την άμεση επαφή με έναν ερεθιστικό παράγοντα ή αλλεργιογόνα ουσία, όπως το δηλητήριο του κισσού, το νικέλιο σε κοσμήματα και κέρματα, τα προϊόντα καθαρισμού, τα αρώματα, τα καλλυντικά και ακόμη και τα συντηρητικά προϊόντα σε πολλές κρέμες και λοσιόν.
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από μύκητας, που βρίσκεται στο σμήγμα που παράγει η επιδερμίδα για την λίπανση του δέρματος. Οι άνθρωποι με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να παρατηρήσουν ότι η κατάστασή τους επιδεινώνεται ή βελτιώνεται ανάλογα με την εποχή.

 

Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη δερματίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Η δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία.
  • Αλλεργίες και άσθμα: Τα άτομα που έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό εκζέματος, αλλεργιών, αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα.
  • Επαφή με βαριά προϊόντα: Οι εργασίες που σας φέρνουν σε επαφή με ορισμένα μέταλλα, διαλύτες ή καθαριστικά αυξάνουν τον κίνδυνο δερματίτιδας.
  • Καταστάσεις υγείας: Οι καταστάσεις υγείας που σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο σμηγματορροϊκής δερματίτιδας περιλαμβάνουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, νόσο του Πάρκινσον και HIV / AIDS.

 

Πρόληψη

Φορέστε προστατευτικό ρουχισμό εάν κάνετε μια εργασία που περιλαμβάνει ερεθιστικά ή καυστικά χημικά.

Αποφύγετε την ξηροδερμία υιοθετώντας αυτές τις συνήθειες κατά το μπάνιο:

  • Κάντε βραχύτερα λουτρά και ντους

Περιορίστε τα λουτρά και τα ντους σας σε 5 έως 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ζεστό και όχι καυτό νερό. Το λάδι μπάνιου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.

  • Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό χωρίς άρωμα. Μερικά σαπούνια μπορεί να στεγνώσουν το δέρμα σας και να εντείνουν την ξηροδερμία.
  • Στεγνώστε απαλά το σώμα σας

Μετά το μπάνιο, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας με μια μαλακή πετσέτα.

  • Ενυδατώστε το δέρμα σας

Ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, σφραγίστε την υγρασία με λάδι, κρέμα ή λοσιόν. Δοκιμάστε διαφορετικά προϊόντα για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Δύο μικρές μελέτες έδειξαν ότι η εφαρμογή προστατευτικής ενυδατικής στο δέρμα των βρεφών με υψηλό κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης της πάθησης έως και 50 τοις εκατό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ