Σοκολάτα και σεξ: Η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο σεξουαλικό ενδιαφέρον;

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο αστεία για το πώς η σοκολάτα είναι καλύτερη από το σεξ. Κάνε Google το ερώτημα “Είναι η σοκολάτα καλύτερη από το σεξ;” και θα δεις 74 εκατομμύρια αποτελέσματα. Παρά την πανταχού παρούσα αναφορά στην ιδέα ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι ένα ψυχολογικό υποκατάστατο του σεξ για μερικούς ανθρώπους, δεν υπάρχει σχεδόν καμία επιστημονική έρευνα σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Cureus, είχε ως στόχο να το αλλάξει αυτό, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης σοκολάτας και του ενδιαφέροντος για το σεξ. Στη μελέτη, οι ερευνητές Beatrice A. Golomb και Brinton K. Berg από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, αξιολόγησαν τη συχνότητα κατανάλωσης σοκολάτας και το ενδιαφέρον για σεξ σε 723 άνδρες και γυναίκες της Νότιας Καλιφόρνιας. (Golomb & Berg, 2021).

Ζητήθηκε από τους εθελοντές (559 άνδρες και 164 γυναίκες) να αξιολογήσουν το ενδιαφέρον τους για σεξ για τις δύο εβδομάδες που προηγούνται της ημερομηνίας της δοκιμαστικής συνεδρίας σε κλίμακα μεταξύ 0 (δεν υπάρχει) και 10 (το μέγιστο). Επιπλέον, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη συχνότητα κατανάλωσης σοκολάτας απαντώντας στην ερώτηση “Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε σοκολάτα;” Επίσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν διάφορες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσληψη σοκολάτας ή το ενδιαφέρον για το σεξ. Αυτά περιελάμβαναν τη διάθεση, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αυτές οι μεταβλητές συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση για να διασφαλιστεί ότι η σχέση μεταξύ ενδιαφέροντος για σεξ και συχνότητας κατανάλωσης σοκολάτας δε συγχέεται από αυτές. Για παράδειγμα, κάποιος με καταθλιπτική διάθεση μπορεί να έχει μικρότερο ενδιαφέρον για σεξ, αλλά να καταναλώνει σε υψηλότερη συχνότητα σοκολάτα επιδιδόμενος στο λεγόμενο emotional eating. Έτσι, ο έλεγχος αυτών των μεταβλητών ήταν σημαντικός για να εξασφαλιστούν αξιόπιστα αποτελέσματα.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Συνολικά, οι άνδρες έδειξαν σημαντικά υψηλότερο ενδιαφέρον για το σεξ (7,4 βαθμοί στους 10) από τις γυναίκες (5,7 βαθμοί στους δέκα) – αλλά οι γυναίκες έτρωγαν σημαντικά περισσότερη σοκολάτα την εβδομάδα (2,5 φορές κατά μέσο όρο) από τους άνδρες (1,8 φορές κατά μέσο όρο).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνεται κάθε εβδομάδα για να προβλέψουν το ενδιαφέρον για σεξ. Δε βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών στους άνδρες. Ωστόσο, οι γυναίκες που έτρωγαν σοκολάτα ανέφεραν συχνότερα σημαντικά λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ.

Δεδομένου ότι αυτή ήταν μια συσχετιστική μελέτη, δεν είναι δυνατόν να συναχθεί μια αιτιώδης εξήγηση από αυτά τα δεδομένα. Ενώ θα μπορούσαν να προτείνουν ότι η κατανάλωση πολλής σοκολάτας μειώνει το ενδιαφέρον για σεξ στις γυναίκες, είναι επίσης δυνατές και άλλες εξηγήσεις. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν προδιάθεση εξαιτίας της προσωπικότητας τους για χαμηλό σεξουαλικό ενδιαφέρον θα μπορούσαν γενικά να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη σοκολάτα για κάποιο λόγο. Επομένως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα προτού εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ σοκολάτας και φύλου;

Ενώ ο βιολογικός δεσμός που διέπει αυτήν τη σχέση είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφής, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να διεγείρει την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Καθώς αυτές οι χημικές ουσίες εμπλέκονται επίσης στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το σεξ, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει μια ικανοποίηση που θα μπορούσε να υποκαταστήσει αυτήν που επιδιώκει να κάνει σεξ. Το αν αυτή η ιδέα ισχύει, πρέπει να διερευνηθεί σε περαιτέρω έρευνα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here