Αισθησιασμός: Πώς μπορεί να μας θεραπεύσει

Φεβρουάριος, ο «μήνας της αγάπης», μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε τη σημασία του αισθησιασμού, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Τι είναι λοιπόν ο αισθησιασμός; Είναι η ικανότητα να απολαμβάνουμε πλήρως όλες τις αισθήσεις μας, όπως μυρωδιά, αφή, γεύση, όραση και ακοή. Ο αισθησιασμός δεν είναι πάντα συνδεδεμένος με ένα άλλο άτομο – μπορούμε να είμαστε αισθησιακοί για εμάς και επίσης με άλλους. Επιπλέον, δε συνδέεται πάντα με την οικειότητα ή τη σεξουαλικότητα, αλλά είναι συχνά ένα σημαντικό μέρος της σωματικής και συναισθηματικής θεραπείας.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Abram στο συναρπαστικό βιβλίο του, The Spell of the Sensuous, σε προφορικές, αυτόχθονες κουλτούρες, ο αισθησιακός κόσμος είναι ο τόπος όπου ζουν οι Θεοί και ο τόπος όπου η ζωή μπορεί είτε να διατηρηθεί είτε να σβήσει.

Η ίδια η ζωή είναι αισθησιακή και είμαστε όλοι αισθησιακά όντα. Ο αισθησιασμός είναι ένας τρόπος να απολαύσετε την ευχαρίστηση, που μπορεί να περιλαμβάνει τη φύση, να ακούτε μουσική, να φοράτε άρωμα, να τρώτε σοκολάτα, να απολαύσετε νόστιμα γεύματα, να κάνετε ηλιοθεραπεία, να κάνετε μπάνιο ή ντους, να κάνετε μασάζ, να φροντίσετε το σώμα σας με λοσιόν σώματος, να κάνετε χορό, να απολαύσετε την ανάγνωση ενός βιβλίου, να ντυθείτε όμορφα, να αγκαλιαστείτε, να φιληθείτε, να κάνετε έρωτα. Όπως γράφει η Valerie Ramsey στο βιβλίο της, Gracefully, «Ο αισθησιασμός εμπλουτίζει την ψυχή όσο εμπλουτίζει το σώμα και το μυαλό».

Η πανδημία COVID ανάγκασε πολλούς από εμάς να προσαρμόσουμε τις συνήθεις αισθησιακές μας συμπεριφορές, καθώς πιθανότατα δεν ασχολούμαστε με τόσο πολλές κοινωνικές δραστηριότητες αυτήν την στιγμή. Για παράδειγμα, αγγίζουμε λιγότερο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να πυροδοτήσουμε τον αισθησιασμό μας, ο οποίος είναι μια σημαντική πτυχή της υγείας και της ευημερίας. Το να είσαι αισθησιακός είναι μια ισχυρή δύναμη ζωής που βοηθά στη δημιουργία μιας βαθύτερης σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους άλλους. Πρόκειται για την αίσθηση του «ωραίου χρόνου». Εάν είστε σε θέση να εμπλέκεστε σε αισθησιακές συμπεριφορές σε τακτική βάση, αυτό μπορεί να διεισδύσει σε πολλές πτυχές της ζωής σας κάνοντας σας να αισθάνεστε πιο ζωντανοί και παιχνιδιάρικοι, ενώ σίγουρα θα μειωθεί το άγχος και η κατάθλιψη.

Ωστόσο, εάν δεν μπορούμε να αγγίξουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή τους φίλους μας, μπορούμε ακόμα να μοιραστούμε αισθητηριακές εμπειρίες, όπως να πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι ή να φάμε μαζί.

Το να είσαι αισθησιακός είναι ενδυνάμωση. Εάν ασχολείστε μόνοι σας με αισθησιακές δραστηριότητες, οι πιθανότητες είναι ότι όταν έρθει η ώρα να είστε αισθησιακοί με άλλους – είτε σε οικείο είτε σεξουαλικό επίπεδο – θα έρθει πιο φυσικά. Ο αισθησιασμός είναι ένα σημαντικό μέρος της οικειότητας και της σεξουαλικότητας, αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένο.

Εάν κάνουμε κάθε μέρα μια προσπάθεια journaling σχετικά με το τι ακούμε, τι μυρίζουμε, τι βλέπουμε και τι δοκιμάζουμε, μπορεί να προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας να έρθουμε σε επαφή με τις αισθήσεις μας και να κατανοήσουμε ποια πρέπει να αξιοποιήσουμε πιο εύκολα. Το να είσαι mindful στο περιβάλλον συνεπάγεται την προσοχή με όλες τις αισθήσεις, που είναι η ρίζα του αληθινού αισθησιασμού, και χωρίς αμφιβολία ο αισθησιασμός μπορεί να θεραπεύσει.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here