Ύπνος κατάθλιψη: Ο ακανόνιστος ύπνος συνδέεται με την κακή διάθεση

Ακόμα και όταν πρόκειται μόνο για τη διάθεσή τους την επόμενη μέρα, οι άνθρωποι των οποίων ο χρόνος αφύπνισης ποικίλλει από μέρα σε μέρα μπορεί να βρεθούν σε τόσο κακή διάθεση όσο εκείνοι που έμειναν ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά το προηγούμενο βράδυ ή σηκώθηκαν πολύ νωρίς το πρωί.

Η μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα του Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, χρησιμοποιεί δεδομένα από άμεσες μετρήσεις του ύπνου και της διάθεσης περισσότερων από 2.100 γιατρών πρώιμης σταδιοδρομίας σε διάστημα ενός έτους. Εκδίδεται στην Ψηφιακή Ιατρική npj.

Οι ασκούμενοι, όπως ονομάζονται στο πρώτο έτος της εκπαίδευσης ειδικότητας μετά την ιατρική σχολή, όλοι βίωσαν τις μεγάλες έντονες εργάσιμες ημέρες και τα ακανόνιστα προγράμματα εργασίας που αποτελούν το σήμα κατατεθέν αυτής της περιόδου στην ιατρική εκπαίδευση. Αυτοί οι παράγοντες, που αλλάζουν από μέρα σε μέρα, άλλαξαν την ικανότητά τους να έχουν τακτικά προγράμματα ύπνου.

Το νέο έγγραφο βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται παρακολουθώντας τον ύπνο και άλλες δραστηριότητες των ασκούμενων μέσω εμπορικών συσκευών που φοριούνται στους καρπούς τους και ζητώντας τους να αναφέρουν την καθημερινή τους διάθεση σε μια εφαρμογή smartphone και να κάνουν τριμηνιαίες δοκιμές για σημάδια κατάθλιψης.

Εκείνοι των οποίων οι συσκευές έδειξαν ότι είχαν μεταβλητά προγράμματα ύπνου ήταν πιο πιθανό να βαθμολογήσουν υψηλότερα σε τυποποιημένα ερωτηματολόγια συμπτωμάτων κατάθλιψης και να έχουν χαμηλότερες ημερήσιες βαθμολογίες διάθεσης. Εκείνοι που έμειναν τακτικά μέχρι αργά, ή είχαν τις λιγότερες ώρες ύπνου, σημείωσαν επίσης υψηλότερη σε συμπτώματα κατάθλιψη και χαμηλότερα στην καθημερινή διάθεση. Τα ευρήματα προσθέτουν σε αυτό που είναι ήδη γνωστό για τη σχέση μεταξύ ύπνου, καθημερινής διάθεσης και μακροπρόθεσμου κινδύνου κατάθλιψης.

“Η προηγμένη φορητή τεχνολογία μας επιτρέπει να μελετήσουμε τους συμπεριφορικούς και φυσιολογικούς παράγοντες της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν, ανοίγοντας ένα συναρπαστικό πεδίο για να εξερευνήσουμε”, λέει ο Yu Fang, M.S.E.,επικεφαλής συγγραφέας της νέας εργασίας και ειδικός έρευνας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Μίσιγκαν. “Τα ευρήματά μας αποσκοπούν όχι μόνο στην καθοδήγηση της αυτοδιαχείρισης σχετικά με τις συνήθειες ύπνου αλλά και στην ενημέρωση των θεσμικών δομών προγραμματισμού”.

Ο Φανγκ είναι μέλος της ομάδας από την Ειδικευόμενη Μελέτη Υγείας, με επικεφαλής τον Srijan Sen, M.D., Ph.D.,ο οποίος μελετά τον κίνδυνο διάθεσης και κατάθλιψης των πρωτοετών ειδικευόμενων ιατρών για περισσότερο από μια δεκαετία. Η μελέτη συγκέντρωσε κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες δεδομένων από πριν από την έναρξη των ασκούμενων ετών των γιατρών και κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερις μήνες παρακολούθησης κατά τη διάρκεια του έτους πρακτικής άσκησης.

Ο Φανγκ, για παράδειγμα, σημειώνει ότι οι γονείς των μικρών παιδιών μπορεί να είναι μια άλλη σημαντική ομάδα για μελέτη. “Εύχομαι επίσης το ενός έτους παιδί μου να μπορούσε να μάθει για αυτά τα ευρήματα και να με ξυπνάει μόνο στις 8:21 το πρωί κάθε μέρα”, λέει αστειευόμενος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here