Ρωσία Covid-19: Έγκριση και τρίτου εμβολίου με την ονομασία Covivac

Ρωσία Covid-19: Στην έγκριση και τρίτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχώρησε η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν. Οι πρώτες 120.000 δόσεις του εμβολίου, με την ονομασία CoviVac που παράγονται από το Κέντρο Χουμάκοφ στην Αγία Πετρούπολη, θα διατεθούν προς χρήση στη Ρωσία τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα καταφέρει να προχωρήσει στην παραγωγή 88 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τα 83 εκατ. να είναι του Sputnik V.

Η Ρωσία έχει παράξει έως τώρα 11,1 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, δήλωσε η ίδια. Η χώρα θα παράξει 30,5 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου φέτος, πρόσθεσε η Γκολίκοβα.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι έκανε γκάφα με την έγκριση του Sputnik-V από την ΕΕ

Μύλος με την υπόθεση

Σε γκάφα της Ρωσίας φέρεται να αποδίδεται η καθυστέρηση στην έγκριση του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η Μόσχα απορρίπτει πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF ), το οποίο είναι αρμόδιο για την προώθηση του Sputnik-V στο εξωτερικό, πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκε σε διένεξη με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το αν είχε υποβληθεί ή όχι η αίτηση για την έγκριση του εμβολίου.

Το RDIF είχε αναρτήσει τότε στην επίσημη σελίδα του Sputnik-V στο Twitter το σχετικό έγγραφο, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι είχε υποβάλει την αίτηση προς έγκριση του εμβολίου. Ωστόσο, η απεικόνιση του αρχείου στην οθόνη του υπολογιστή έδειξε ότι η αίτηση είχε σταλεί στην υπηρεσία Heads of Medicines Agencies (HMA) (Επικεφαλής Φορέα Φαρμάκων).

Ένας εκπρόσωπος του ΕΜΑ δήλωσε ότι ο HMA δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Οι αιτούντες δεν χρειάζεται να υποβάλουν τα οποιαδήποτε στοιχεία στον HMA» δήλωσε ο εκπρόσωπος .

Το RDFI, ωστόσο, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter διέψευσε τα στοιχεία που αφορούν τη μη σωστή υποβολή αίτησης, δηλώνοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σχετικά με υποβολή της αίτησης για την έγκριση του εμβολίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Το RDIF συνεργάζεται με τον ΕΜΑ για να ξεκινήσει η σταδιακή επανεξέταση του εμβολίου Sputnik-V», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here