Πονοκέφαλος από την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο

Η αύξηση των νοσηλειών και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προβληματίζουν τους ειδικούς και την κυβέρνηση – Οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες και οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε  επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της Αττικής

Η αυξημένη πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής ήταν το θέμα της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ανάπτυξη περαιτέρω κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης σχεδιάζεται η αξιοποίηση 101 κρεβατιών, τα οποία διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία για νοσηλεία γενικών περιστατικών, non covid, με χρέωση του ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική τα μέλη της επιτροπής θα περιμένουν για άλλα τρία 24ωρα το αποτύπωμα του lockdown ώστε να συζητήσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το τι θα γίνει με τα αυστηρότερα μέτρα που λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την απόφασή τους, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κατάσταση του συστήματος υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η εικόνα με τις μεταλλάξεις.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί «αν έχουμε περισσότερες νοσηλείες τότε θα έχουμε περαιτέρω επιβάρυνση στις ΜΕΘ», τα στοιχεία για τις οποίες είναι ήδη ανησυχητικά. Ξεχωριστό κεφάλαιο στα «χαρτιά» των ειδικών αποτελεί η διασπορά του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Για την ώρα, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ρεύμα υπέρ της παράτασης για 1-2 εβδομάδες του lockdown είναι ισχυρό ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» για τα καταστήματα της Αττικής και τη λειτουργία τους από την 1η Μαρτίου με τη μέθοδο του click away.

Πάντως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ουσιαστικά γνωστοποίησε πως το πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της λήξης του lockdown στην Αττική έχει ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνεται. Και ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες την 1η Μαρτίου, όπως τα καταστήματα και τα σχολεία.

«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Όσον αφορά στα σχολεία είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here