Αυστρία: Η μυστηριώδης ασθένεια που προσβάλλει τους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Βιέννη


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά μια σειρά από «περιστατικά υγείας» που ανέφεραν οι διπλωμάτες και άλλα μέλη του διοικητικού προσωπικού, της αμερικανικής πρεσβείας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 20 αξιωματούχοι έχουν αναφέρει συμπτώματα παρόμοια με το «σύνδρομο της Αβάνας» – μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια – από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Το σύνδρομο είναι ανεξήγητο, αλλά οι επιστήμονες των ΗΠΑ λένε ότι πιθανότατα προκαλείται από κατευθυνόμενη ακτινοβολία μικροκυμάτων. Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Κούβα το 2016-’17.

Αμερικανοί και Καναδοί διπλωμάτες στην Αβάνα παραπονέθηκαν τότε για συμπτώματα όπως ζάλη, απώλεια ισορροπίας, απώλεια ακοής και άγχος, συνοψίζοντας τα συμπτώματά τους ως μία «γνωστική ομίχλη».

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κούβα ότι πραγματοποίησε «ηχητικές επιθέσεις», γεγονός που η Αβάνα αρνήθηκε έντονα, με αποτέλεσμα το συμβάν να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο εθνών.

Μια ακαδημαϊκή μελέτη του 2019 στις ΗΠΑ διαπίστωσε «εγκεφαλικές ανωμαλίες» στους διπλωμάτες που είχαν αρρωστήσει, αλλά η Κούβα απέρριψε την έκθεση.

Πλέον, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται στη Βιέννη η οποία το τελευταίο διάστημα φιλοξενεί τις συνομιλίες των ΗΠΑ και του Ιράν για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά όπλα.

Τη σχετική είδηση αποκάλυψε το αμερικανικό περιοδικό Νew Yorker και την επιβεβαίωσε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε ότι “διεξάγει ενδελεχείς έρευνες”.

Το Reuters μετέδωσε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας που ανέφερε ότι “συνεργάζεται με τις αρχές των ΗΠΑ για να φτάσουν από κοινού στη ρίζα της υπόθεσης”.

Η Βιέννη αποτελεί κέντρο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας και έχει τη φήμη διεθνούς «κέντρου κατασκοπείας» ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Έχουν αναφερθεί περιστατικά της περίεργης ασθένειας και σε άλλα μέρη του κόσμου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ωστόσο λένε ότι τα κρούσματα Βιέννη είναι περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί σε οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός από την Αβάνα.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τα αίτια της ασθένειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ