Συναρπαστικά στοιχεία για τους ωκεανούς που δεν γνωρίζεις

Υπάρχουν λίμνες, ποτάμια και κρυμμένοι καταρράκτες στον ωκεανό. Οι ωκεανοί έχουν πράγματι λίμνες, ποτάμια, ακόμη και καταρράκτες. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι υποβρύχιες λίμνες και ποτάμια μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος, από μόλις λίγα πόδια έως και μερικά μίλια πλάτος.

Πώς γίνεται αυτό? Αυτές οι λίμνες και τα ποτάμια σχηματίζονται όταν το θαλασσινό νερό διαπερνά τα παχιά στρώματα αλατιού κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Όταν το στρώμα αλατιού διαλύεται, προκαλεί κατάθλιψη στον πυθμένα του ωκεανού. Στη συνέχεια, το διαλυμένο αλάτι καθιστά το νερό πιο πυκνό και αυτό το πυκνό νερό καθιερώνεται σε αυτές τις καταθλίψεις, δημιουργώντας υποβρύχια σώματα άλμης. Αυτές οι πισίνες άλμης προσελκύουν επίσης μια δέσμη θαλάσσιων ζώων που μοιάζουν με εξωγήινους.

Τι γίνεται όμως με τους καταρράκτες; Ο μεγαλύτερος γνωστός καταρράκτης της Γης βρίσκεται ανάμεσα στη Γροιλανδία και την Ισλανδία. Ωστόσο, είναι υποβρύχιος. Είναι ένας καταρράκτης με 75 εκατομμύρια κυβικά πόδια νερού, και υψώνεται στο επιβλητικό μέγεθος των 11.500 ποδιών. Ο καταρράκτης σχηματίστηκε όταν πυκνότερο νερό από την ανατολική πλευρά της Δανίας συνάντησε το θερμότερο νερό στην αντίθετη πλευρά. Εν ολίγοις, το κρύο νερό ρέει κάτω από το ζεστό νερό πάνω από μια τεράστια πτώση στον πυθμένα του ωκεανού. Ονομάστηκε καταρράκτης του Στενού της Δανίας, είναι τρεις φορές το ύψος του Angel Falls στη Βενεζουέλα και μεταφέρει 2.000 φορές την ποσότητα του νερού που βρέθηκε στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Το φως δίνει στον Ωκεανό το εικονικό μπλε χρώμα του. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός καλλιτεχνών, σχεδιαστών και μουσικών που έχουν εμπνευστεί βαθιά από τα δελεαστικά χρώματα του ωκεανού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για το από πού παίρνει το χρώμα του. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Το χρώμα του Ωκεανού είναι αποτέλεσμα των χρωμάτων που απορροφά το νερό στο κόκκινο μέρος του φάσματος φωτός.

Το νερό δρα σαν φίλτρο, αφήνοντας πίσω του χρώματα στο μπλε μέρος του φάσματος. Το φως που αναπηδά από τα πλωτά ιζήματα και τα σωματίδια στο νερό βοηθά επίσης τον ωκεανό να παίρνει πράσινες, κόκκινες ή άλλες αποχρώσεις μερικές φορές. Επειδή τα μπλε μήκη κύματος διεισδύουν πολύ βαθύτερα από κάποια άλλα μήκη κύματος, όσο βαθύτερα πηγαίνετε στον ωκεανό, τόσο πιο “μπλε” γίνεται.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here