Καρδιά: Οι επιστήμονες κάνουν τρισδιάστατη σάρωση καρδιάς για ζώα και ανθρώπους

Το τρισδιάστατο βίντεο «περιήγηση» επιτρέπει για πρώτη φορά μια ακριβή ανατομική ταξινόμηση της νόσου και έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική θεραπεία για πολλά από τα καρδιακά ελαττώματα ανθρώπων και ζώων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τώρα στο Journal of Veterinary Cardiology, ξεκίνησε τυχαία όταν ένας Ιάπωνας ερευνητής της κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan επικοινώνησε με την ομάδα του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τον Δρ Nakao, οι κτηνίατροι στην Ιαπωνία και πέραν αυτής δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν και να αναφέρουν αυτό το είδος συγγενών καρδιακών παθήσεων σε κατοικίδια ζώα.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής που εκτελεί Micro-Computed Tomography (Micro CT) – ένα από τα 2 μόνο μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου γίνεται – η ομάδα κατάφερε να διαγνώσει μια σπάνια αλλά ενοχλητική κατάσταση που ονομάζεται κοινός αρτηριακός κορμός.

Το Micro CT μπορεί να δημιουργήσει μια περίπλοκη λεπτομερή σάρωση της καρδιάς σε ανάλυση 40 μικρά – το ένα τέταρτο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση καρδιάς, βρίσκεται σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα όπως γάτες και σκύλους.

Λιγότερα από 1 στα 10.000 μωρά γεννιούνται με κοινό αρτηριακό κορμό – που προκαλεί οξεία δύσπνοια τον πρώτο μήνα περίπου μετά τη γέννηση. Περίπου 95 στα 100 μωρά που έχουν χειρουργική επιδιόρθωση θα επιβιώσουν.

Στον κοινό αρτηριακό κορμό, αντί να αφήνει την καρδιά ως δύο ξεχωριστές αρτηρίες, μια ενιαία μεγάλη αρτηρία χωρίζεται για να σχηματίσει την αορτή και την πνευμονική αρτηρία.

Υπάρχει επίσης μια μεγάλη τρύπα – που ονομάζεται κοιλιακό διαφραγματικό ελάττωμα – μεταξύ των δύο κύριων κοιλοτήτων άντλησης κοιλιών της καρδιάς προκαλώντας ανάμιξη αίματος που ρέει στους πνεύμονες και αίματος που ρέει στο υπόλοιπο σώμα.

Ο Δρ Andrew Atkinson είπε: «Αυτό όχι μόνο παρέχει την πιο λεπτομερή ανατομική περιγραφή της κατάστασης, αλλά επίσης αποδεικνύει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε συγγενές πρόβλημα της καρδιάς.

«Η μικρο-υπολογιστική τομογραφία βελτιώνει την κατανόησή μας για την περίπλοκη μορφολογία σε συγγενείς καρδιακές παθήσεις που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Και αυτό μπορεί να συμβάλει στην ακριβή ταξινόμηση των ασθενειών και στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία χειρουργών και καρδιολόγων».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here