Κορωνοϊός ΗΠΑ ανοσία της αγέλης: Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε ανοσία; [vid]

Κορωνοϊός ΗΠΑ ανοσία της αγέλης: Οι ΗΠΑ απέχουν περισσότερο από την ανοσία της αγέλης στη νόσο COVID-19  σε σύγκριση με τον Καναδά,  λόγω δύο παραγόντων: υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην αρχή και, τώρα, πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Αλλά, πώς θα επέλθει η ανοσία της αγέλης;

Με σχεδόν 500.000 θανάτους, ο αμερικανικός πληθυσμός επλήγη σημαντικά από τον θανατηφόρο ιό, ωστόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων μειώθηκε – από τις αρχές του Ιανουαρίου. Περίπου 59.800 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονταν σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN – περίπου 55% από μια πανδημία αιχμής πάνω από 132.470 στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το The COVID Tracking Project. Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι περίπου 70%  από την κορυφή του Καναδά και 75 % στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είχαν τρεις φορές περισσότερους θανάτους από τον Καναδά. Ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκε είναι τέσσερις φορές υψηλότερος και, τώρα, το ποσοστό εμβολιασμού του είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, οι θάνατοι και τα ποσοστά εμβολιασμού παίζουν ρόλο στο να φέρουν  τις ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά στην μαζική ανοσοποίηση και να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι. Αυτό το γεγονός, με τη σειρά του, εγείρει το εξής ερώτημα: Πλησιάζουν οι ΗΠΑ στην επίτευξη της  ανοσίας της αγέλης;

Τι είναι η ανοσία της αγέλης;

Η νόσος COVID-19 είναι μια νέα ασθένεια και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στον ιό. Επομένως, δεν είχαμε καμία ασυλία να το καταπολεμήσουμε, το οποίο μας βάζει στον ίδιο τόπο που ήταν οι γηγενείς Αμερικανοί και άλλες φυλές του Νέου Κόσμου όταν οι Ευρωπαίοι και οι Ισπανοί, με όλες τις ασθένειές τους, ήρθαν στις ακτές μας.

Κοιτώντας πίσω στην ιστορία, οι άνθρωποι του Νέου Κόσμου δεν είχαν ποτέ εκτεθεί σε ευλογιά, διφθερίτιδα και άλλες ασθένειες που θεωρούνταν δεδομένες. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν από τις νέες ασθένειες έως ότου επιτευχθεί κάτι που ονομάζεται κατώτατο όριο. Η κλινική Mayo το εξηγεί με αυτόν τον τρόπο – “Εάν το ποσοστό του πληθυσμού που είναι ανοσοποιημένο στην ασθένεια είναι μεγαλύτερο από αυτό το κατώφλι, η εξάπλωση της νόσου θα μειωθεί. Αυτό είναι γνωστό ως το όριο ανοσίας της αγέλης.

Μπορείτε να ρωτήσετε, ποιο ποσοστό μιας κοινότητας πρέπει να είναι άνοσο για να επιτύχει την ανοσία της αγέλης; Αυτό εξαρτάται από το πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι η ασθένεια. Οι περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες απαιτούν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν ανοσοποιημένοι προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση. Πάρτε για παράδειγμα ιλαρά. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα, και γι ‘αυτό έχουμε εμβόλια. Εκτιμάται ότι το 94% του πληθυσμού πρέπει να είναι άνοσο για να διακόψει την αλυσίδα μετάδοσης.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσετε  ανοσία- εμβόλια και λοίμωξη. Πριν από χρόνια, πριν κάνουμε ένα εμβόλιο για την ανεμοβλογιά, οι άνθρωποι μερικές φορές εκτέθηκαν σκόπιμα ως τρόπος επίτευξης ανοσίας. Και για λιγότερο σοβαρές ασθένειες, αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι λογική. Η νόσος COVID-19 δεν είναι η γρίπη ή η ανεμοβλογιά. Εκτιμάται ότι ο κορωνοϊός είναι πάνω από 10 φορές πιο μολυσματικός από τη γρίπη, οπότε η επίτευξη ανοσίας σε αγέλες εκθέτοντας σκόπιμα σε κάποιον που είναι άρρωστος με τον ιό είναι επικίνδυνη, λόγω του υψηλού κινδύνου θανάτου.

Τα εμβόλια είναι ο ασφαλέστερος τρόπος απόκτησης ανοσίας της αγέλης. Εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να δημιουργήσει πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις ασθένειες, γνωστές ως «αντισώματα», όπως θα συνέβαινε όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε μια ασθένεια. Αλλά εδώ είναι το καλό μέρος – τα εμβόλια λειτουργούν χωρίς να μας κάνουν να αρρωσταίνουμε. Για να επιτευχθεί με ασφάλεια η ανοσία της αγέλης έναντι του COVID-19, ένα σημαντικό ποσοστό ενός πληθυσμού – περίπου 70 έως 85% – θα πρέπει να εμβολιαστεί, μειώνοντας τη συνολική ποσότητα ιού, ικανή να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Οι ΗΠΑ έχουν έναν τρόπο για να επιτύχουν τον στόχο τους να έχουν ανοσία, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είμαστε τουλάχιστον στα μισά του δρόμου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here