Αποκλειστικό: Έπεσαν οι υπογραφές για το project galaxy της Alpha Bank

Έπεσαν το πρωί της Δευτέρας οι υπογραφές για το project galaxy της Alpha Bank.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη με πιστοληπτική αξιολόγηση, ολοκλήρωσε η Alpha Bank, στο πλαίσιο του project Galaxy, που περιλαμβάνει επίσης τη μεταβίβαση της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal.

Οι υπογραφές μεταξύ της Alpha Bank και της Davidson Kempner έπεσαν σήμερα το πρωί και σε λίγο αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την τράπεζα.

Μετά τη συναλλαγή Galaxy η Alpha Bank θα έχει επιτύχει να απομείνει με το χαμηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στο χαρτοφυλάκιό της.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει στο 54% από 70% τον Σεπτέμβριο του 2020 και 74% έναντι του ανταγωνισμού. Τα εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας θα έχουν δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 60%.

Η επίπτωση της συναλλαγής Galaxy στα κεφάλαια της Τράπεζας υπολογίζεται σε 280 μονάδες βάσης και μετά τη συναλλαγή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 15,5%.

Όπως έχει επισημάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασ. Ψάλτης, η Τράπεζα έχει θέσει σε moratoria πληρωμών δάνεια 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια, 1,6 δισ. δάνεια επιχειρήσεων, 600 εκατ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά.

Από τα αρχικά moratoria, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, της Τράπεζας, ποσό 1,2 δισ. ευρώ έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και από αυτά, όπως αναφέρθηκε, ποσοστό 87% εξυπηρετείται κανονικά.

Όπως εκτίμησε η διοίκηση της Τράπεζας, 15% – 20% των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών θα “κοκκινίσουν” και αναμένονται το 2021 νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here