Καταστροφικά συναισθήματα: Τι είναι η παραληρητική ζήλια

Το ζηλότυπο άτομο υιοθετεί μια στάση επαγρύπνησης και δυσπιστίας, και το άτομο που παρακολουθεί υιοθετεί στάσεις επιφυλακτικής και δυσαρέσκειας. Και οι δύο υποφέρουν και αλληλοενισχύονται αμοιβαία τη συμπεριφορά του άλλου. Ο ολοένα και πιο άγρυπνος ζηλιάρης, ο όλο και πιο επιφυλακτικός συνεργάτης του. Ο ζηλότυπος άνθρωπος λυπάται που κάνει τον σύντροφό του να υποφέρει, κάτι που δεν εμποδίζει τη ζήλια του να ενεργοποιηθεί από οποιοδήποτε ερέθισμα. Ζήλια που συχνά καταλήγει σε επιθετικότητα, είτε λεκτική, σωματική είτε ψυχολογική. Μόλις ηρεμήσει ηρεμία, το άτομο επιστρέφει στην αρχή του κύκλου ζητώντας συγχώρεση.

Οι ζηλότυποι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα, οι τεχνικές γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους καλύτερους πόρους για την υλοποίηση αυτής της αλλαγής. Οι ζηλότυποι άνθρωποι μαθαίνουν μέσω της θεραπείας να εμπιστεύονται τον άλλο, να πιστεύουν ακράδαντα ότι θα συνεχίσουν να είναι πιστοί, γιατί τους αρέσει να είναι στο πλευρό τους και τη ζωή που ζουν στο πλευρό τους. Μπορείτε να αλλάξετε όταν καταλαβαίνετε ότι αγαπάτε αρετές για τις οποίες αξίζετε να αγαπάτε και όταν εξομοιώνετε ότι έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε εκείνες τις πτυχές που θεωρείτε βελτιωμένες ή που νομίζετε ότι μπορεί να σας απομακρύνουν από τον σύντροφό σας.

Έτσι, η ανάκτηση της αντίληψης της αξίας και του τόπου ελέγχου θα τονώσει και θα διευθετήσει αυτήν την αλλαγή. Οι ζηλότυποι άνθρωποι, έχοντας συνεχείς συμπεριφορές ελέγχου, τροφοδοτούν τις καταστάσεις άγχους , αγωνίας, ανησυχίας και δυσπιστίας τους πολύ περισσότερο. Οι ζηλότυποι άνθρωποι έχουν συναισθηματική αγωνία που προκαλείται από παραμορφωμένες σκέψεις.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here