Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία

Η ψυχολογία της τέχνης είναι ένας κλάδος της ψυχολογίας αφιερωμένη στη μελέτη των φαινομένων της δημιουργίας και της καλλιτεχνικής εκτίμησης από ψυχολογική άποψη. Υπάρχουν πολλές πτυχές που συνδέουν την ψυχολογία της τέχνης με την ψυχολογία γενικά, όπως η αντίληψη, το συναίσθημα, η μνήμη, η σκέψη και η γλώσσα.

Πολλοί ψυχοθεραπευτές έχουν επαληθεύσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της τέχνης για να βοηθήσουν τους ασθενείς που έρχονται στο γραφείο με ψυχολογικά παράπονα, καθώς η τέχνη σε όλες τις εκφράσεις της (ζωγραφική, χορός, μουσική, γραφή, θέατρο κ.λπ.) ελευθερώνει την υποκειμενικότητα του ατόμου. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίλυση συγκρούσεων, προβλήματα επικοινωνίας, δυσκολίες έκφρασης και πολλές άλλες ψυχολογικές πτυχές. Η ζωγραφική σε καμβά, σε χαρτί ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια που μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε μπορεί να είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Ειδικά για άτομα που πρέπει να τα επικοινωνήσουν και δεν είναι σε θέση να το κάνουν με άλλο τρόπο.

Επιπλέον, είναι ένας τύπος εναλλακτικής και φυσικής θεραπείας που μπορεί να έχει πολλά οφέλη, όπως τα ακόλουθα:

  • Βελτιωμένη επικοινωνία. Όσοι ξεκινούν τη θεραπεία ζωγραφικής είναι συχνά ντροπαλοί και αποσύρονται. Επιπλέον, συχνά έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλους. Ωστόσο, με τη ζωγραφική καταφέρνουν να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να εκφράσουν συναισθήματα.
  • Αυξημένη αυτοεκτίμηση. Όταν η θεραπεία ζωγραφικής πραγματοποιείται σε ένα μη ανταγωνιστικό, χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον , ένας ασθενής μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά προσωπικά επιτεύγματα . Με αυτόν τον τρόπο, υπό την επίβλεψη του ψυχοθεραπευτή, θα σας βοηθήσει να εκφραστείτε και να εξαλείψετε τα προβλήματά σας. Αυτή η πτυχή μπορεί να είναι σημαντική για άτομα με προβλήματα αλληλεξάρτησης, τραύματος και που πρέπει να ενισχύσουν την αυτονομία τους και να μάθουν να αγαπούν και να εκτιμούν τον εαυτό τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here