Ερντογάν: Οι Ταλιμπάν πρέπει να τερματίσουν την «κατοχή» στο Αφγανιστάν


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να «τερματίσουν την κατοχή εδαφών των αδερφών τους», υποβαθμίζοντας την προειδοποίηση της οργάνωσης για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν τουρκικά στρατεύματα αναλάβουν την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν πρέπει να θέσουν τέλος στην κατοχή εδαφών των αδερφών τους και να δείξουν στον κόσμο ότι η ειρήνη είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα αυτό.

«Αυτή τη στιγμή, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών είτε στο δικό μου επίπεδο (…) προσπαθούμε να δούμε ποιες συζητήσεις μπορούμε να κάνουμε με τους Ταλιμπάν και πού μπορούν να μας οδηγήσουν αυτές», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποβάθμισε μάλιστα τις έντονες προειδοποιήσεις στις οποίες είχαν προβεί πρόσφατα οι Ταλιμπάν προς την Τουρκία, που είχαν δηλώσει ότι εάν τουρκικά στρατεύματα αναλάβουν την ασφάλεια του αεροδρομίου θα «αντιμετωπισθούν ως εισβολείς».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ριζοσπαστικό κίνημα των Ταλιμπάν δεν τάσσεται κατά του να εγγυηθεί η Άγκυρά την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Δηλώσεις ότι οι Ταλιμπάν δεν θέλουν (να δουν) την Τουρκία (στο Αφγανιστάν) δεν υπήρξαν. Οι Ταλιμπάν γνωρίζουν πολύ καλά την θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Εμείς έχουμε συγκεκριμένα σχέδια και τα υποστηρίζουμε. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν».

Η Άγκυρα, η οποία έχει προσφερθεί να αναλάβει την λειτουργία και φύλαξη του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων, έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική, πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη που θα απαιτηθεί για να αναπτύξει εκεί τις δυνάμεις της.

Στις αρχές Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει σχετικά με τους τρόπους παρουσίας της τουρκικής δύναμης στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, της Καμπούλ, που είναι και το κύριο σημείο εξόδου από το Αφγανιστάν για Δυτικούς διπλωμάτες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο φόβος να περιέλθει το αεροδρόμιο αυτό στα χέρια των Ταλιμπάν είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς ηγούνται μιας επίθεσης εναντίον του αφγανικού στρατού που έχει αρχίσει από τον Μάιο και έχουν κατακτήσει μεγάλες περιοχές.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέσπευσαν τις τελευταίες εβδομάδες την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ