Συναισθήτα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Αυτό που μας δίδαξε ο Δαρβίνος για τα συναισθήματα είναι ακόμα πολύ πριν. Το εκτενές έργο του έχει υποστηρίξει πολλούς από τους σημερινούς επιστημονικούς τομείς. Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι είναι ότι εμφανίστηκε ως ο πρώτος πειραματικός “ψυχολόγος” στην ιστορία.

Έτσι, η συνεισφορά που έκανε με το The Expression of Emotions in Man and Animals, που δημοσιεύθηκε το 1872, συνεχίζει να είναι έργο μεγάλου ενδιαφέροντος. Ήταν η πρώτη φορά που διατυπώθηκε η ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι (και ακόμη και τα ζώα) δείχνουν τα συναισθήματά μας μέσω παρόμοιων συμπεριφορών. Επιπλέον, ο Charles Darwin εξήγησε αυτή τη στιγμή ότι διαστάσεις όπως ο φόβος, η ευτυχία, η έκπληξη ή η θλίψη, εκφράστηκαν με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Ο Darwin πέρασε 30 χρόνια από τη ζωή του συλλέγοντας δεδομένα, ταξίδια και πειραματισμούς. Τρεις δεκαετίες όπου παρατήρησε κοινότητες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και επίσης ζώα, τόσο κατοικίδια όσο και άγρια.

Οι συνεισφορές του καθιέρωσαν πολλές από τις θεωρίες που διατηρούμε ακόμα σήμερα. Άλλοι έχουν ποικίλλει, αλλά σε γενικές γραμμές, η εξουσία και οι συνεισφορές τους είναι αναμφισβήτητα. Τα συναισθήματα είναι ενστικτώδη και είναι ξεχωριστές οντότητες. Όλο το συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξής μας και, με τη σειρά του, είναι η αντανάκλαση των ενστικτωδών πράξεων. Χάρη σε αυτούς καταφέραμε να επιβιώσουμε, αλληλεπιδρούμε με τους συνομηλίκους μας και αντιδρούμε σε ερεθίσματα. Κάτι που ορίζει επίσης ανθρώπους και ζώα εξίσου. Από την άλλη πλευρά, μελέτες, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν από τον Paul Ekman στον Charles Darwin , μας υπενθυμίζουν ότι ο Άγγλος φυσιοδίφης αντιλήφθηκε τα συναισθήματα ως οντότητες που χωρίζονται μεταξύ τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here