Καρκίνος Διάγνωση: Νέα μη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου με νανοσωματίδια


Μια ομάδα επιστημόνων από το ΜΙΤ ανέπτυξαν μια καινοτόμο μη επεμβατική μέθοδο νανοσωματιδίων για την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων και τον εντοπισμό της θέσης τους στο σώμα.

Οι πολυτροπικοί νανοαισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν και να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του μικροπεριβάλλοντος του καρκικνικού όγκου. Οι νανοαισθητήρες παρέχουν τόσο ένα μη επεμβατικό εργαλείο παρακολούθησης των ούρων όσο και έναν απεικονιστή για τον εντοπισμό της μετάστασης όγκου και την αξιολόγηση της απόκρισης στη θεραπεία.

Τα διαγνωστικά νανοσωματίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της υποτροπής του όγκου μετά τη θεραπεία ή για τη διενέργεια συστηματικών εξετάσεων καρκίνου.

Οι περισσότερες από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση του καρκίνου – όπως μαστογραφία, κολονοσκόπηση και αξονική τομογραφία – βασίζονται στην απεικόνιση. Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν επίσης αναπτύξει μοριακά διαγνωστικά που μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένα καρκινικά μόρια που κυκλοφορούν σε σωματικά υγρά όπως το αίμα ή τα ούρα.

Οι μηχανικοί του MIT δημιούργησαν τώρα ένα νέο διαγνωστικό νανοσωματιδίων που συνδυάζει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά: Μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία καρκινικών πρωτεϊνών μέσω ενός τεστ ούρων και λειτουργεί απεικονιστικά, επισημαίνοντας τη θέση του όγκου. Κατ ‘αρχήν, αυτό το διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του καρκίνου οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των όγκων που έχουν μετασταθεί από τις αρχικές τους θέσεις.

«Πρόκειται για έναν πολύ ευρύ αισθητήρα που προορίζεται να ανταποκριθεί τόσο στους πρωτογενείς όγκους όσο και στις μεταστάσεις τους.», λέει η Sangeeta Bhatia, καθηγήτρια στο τμήμα Technology and Electrical Engineering and Computer Science στο MIT και μέλος του Koch Institute for Integrative Cancer Research του MIT.

Σε μια νέα μελέτη, η Bhatia και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι η νέα μέθοδος διάγνωσης με νανοσωματίδια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης μεταστατικών όγκων στον πνεύμονα και στο ήπαρ. Τελικά, ελπίζουν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ρουτίνα τεστ καρκίνου που θα μπορούσε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ