Με διπλωματικό «σπριντ» απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις – Σε Ισραήλ και Κύπρο ο Δένδιας


Με διπλωματικό σπριντ απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το 3,5% της περίκλειστης Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Η εξαγγελία, με την οποία επιχειρείται αλλαγή του status quo των Βαρωσίων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό «εχθρό της χώρας του».

Ο Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει παράνομα τετελεσμένα στο μαρτυρικό έδαφος της Κύπρου, εξαγγέλλοντας το άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου.

«Οι πόρτες θα ανοίξουν για μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα είναι προς το συμφέρον όλων. To ότι αυτό το άνοιγμα θα ξεκινήσει από το 3,5 % της πιλοτικής περιοχής, δείχνει και την ευαισθησία των τουρκοκυπριακών αρχών», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως τα Βαρώσια παραμένουν περίκλειστα από τις 16 Αυγούστου του 1974, όταν και εισέβαλε ο τουρκικός στρατός, ενώ όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού διαχρονικά όριζαν την επιστροφή τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Απάντηση στην προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τη διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Τις τουρκικές ανακοινώσεις κατακεραύνωσαν ΗΠΑ και Βρυξέλλες. Απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Μενέντεζ, η υποψηφία υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, Κάρεν Ντόνφριντ, αναφέρθηκε σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας. «Αυτές οι πράξεις είναι προκλητικές, αποσταθεροποιούν την περιοχή και είναι εμπόδιο στη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» υπογράμμισε η κυρία Ντόνφριντ. «Η Ε.Ε. εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η Ε.Ε. θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα προκλητική ενέργεια του Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Παραβίαση των διεθνών συνθηκών και προκλητικές κινήσεις που αποτελούν εμπόδιο για κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, συνιστούν οι μονομερείς ενέργειες Ερντογάν και Τατάρ και για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η υποψήφια βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, τόνισε τα παραπάνω ενώ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Κογκρέσο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, έγινε σαφές πως και η ΗΠΑ έχουν σταθερή θέση ότι η μόνη εφικτή λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, η κ. Ντόνφριντ έκανε σαφές πως οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα διατηρηθούν όσο επιμένει στην κατοχή των S-400.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπαράζ επαφών σε Ισραήλ και Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο Ισραήλ θα συναντηθεί με το νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας και εν συνεχεία θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σ. Ιωάννου.

Η σύσφιξη των σχέσεων με τα κράτη της περιοχής συνεχίζεται εντατικά από το Υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας έμφαση αυτή το φορά στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ