Κορωνοϊός: Αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 σε ενήλικες με σύνδρομο Down

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα εμφανής κατά την πέμπτη δεκαετία της ζωής: Ένας 40χρονος με σύνδρομο Down είχε παρόμοιο κίνδυνο να πεθάνει από COVID-19 με κάποιον που ήταν 30 χρόνια μεγαλύτερος στο γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet’s Clinical Medicine.

«Τα αποτελέσματά μας, που βασίζονται σε περισσότερους από 1.000 μοναδικούς ασθενείς με σύνδρομο Down, δείχνουν ότι τα άτομα με σύνδρομο Down συχνά έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα κατά τη νοσηλεία και έχουν υψηλά ποσοστά πνευμονικών επιπλοκών που σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα», δήλωσε ο Anke Huels, Επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Rollins University του Emory, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιπτώσεις στην προληπτική και κλινική αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 με σύνδρομο Down και υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα με σύνδρομο Down για εμβολιασμό.”

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλείται συνήθως από την τρισωμία – ή έχοντας ένα επιπλέον αντίγραφο – του χρωμοσώματος 21. Αυτό το επιπλέον αντίγραφο αλλάζει τον τρόπο ανάπτυξης του σώματος και του εγκεφάλου ενός μωρού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ψυχικές και σωματικές προκλήσεις.

Για τη συλλογή δεδομένων για τη μελέτη, η πρωτοβουλία T21RS COVID-19 ξεκίνησε μια διεθνή έρευνα για κλινικούς και φροντιστές ατόμων με σύνδρομο Down που έχουν μολυνθεί με COVID-19 μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2020. Οι ερωτηθέντες της έρευνας ήταν κυρίως από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λατινική Αμερική και την Ινδία. (Η έρευνα ήταν διαθέσιμη στα Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Γερμανικά, Μπενγκάλι, Χίντι και Μανταρίν).

«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι, εν μέρει με βάση τα ευρήματά μας, το CDC συμπεριέλαβε το σύνδρομο Down στον κατάλογο των« ιατρικών παθήσεων υψηλού κινδύνου», το οποίο θα δώσει προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται σ’ αυτή τη γενετική κατάσταση για εμβολιασμό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Alberto Costa, καθηγητής παιδιατρικής και ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve. «Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες».

Η Costa είναι μεταξύ των ηγετών μιας μεγάλης και ποικιλόμορφης ομάδας γιατρών και επιστημόνων από επτά χώρες και περισσότερα από δώδεκα ιδρύματα συνεργάζονται για να μελετήσουν τον αντίκτυπο της COVID-19 σε άτομα με σύνδρομο Down, που ονομάζεται T21RS COVID-19 Initiative.

Η πρωτοβουλία T21RS COVID-19 αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2020 από την ερευνητική εταιρεία Trisomy 21 (T21RS) για τη συλλογή και διάδοση επιστημονικών πληροφοριών για την υποστήριξη κοινοτήτων ατόμων με σύνδρομο Down και των οικογενειών τους διεθνώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το T21RS ιδρύθηκε το 2014 και είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική ερευνητική εταιρεία για το σύνδρομο Down στον κόσμο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here