Έρευνα Επιστήμη: Το κοινό φάρμακο χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της COVID-19


Έρευνα Επιστήμη: Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση βοηθούν στη σταθεροποίηση των υποκείμενων ασθενειών και πιθανώς βοηθούν τους ασθενείς να ανακάμψουν από την COVID-19, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι ασθενείς με κορωνοϊό που λάμβαναν στατίνες πριν από τη νοσηλεία μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου στο νοσοκομείο και σοβαρής COVID-19, βρήκαν ερευνητές, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ευρήματα. Τα φάρμακα στατίνης χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο δημοσίευσε ευρήματα στο PLOS ONE την περασμένη εβδομάδα, αναλύοντας ανώνυμα αρχεία σε περισσότερους από 10.500 νοσοκομειακούς ασθενείς COVID-19 που εισήχθησαν σε 104 νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 και εγγράφηκαν στην COVID -19 της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς..

Μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD).

Στην αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να δράσουν κατά της COVID-19 μέσω των «γνωστών αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων και των δεσμευτικών δυνατοτήτων τους, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού», έγραψε σε δελτίο τύπου η Lori Daniels, MD, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης, καθηγητής και διευθυντής της Καρδιαγγειακής Εντατικής Μονάδας στο UC San Diego Health.

Οι στατίνες ρυθμίζουν τον υποδοχέα ACE-2 για τη μετατροπή της αγγειοτενσίνης και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο ο ACE-2 είναι επίσης μια πόρτα για τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των υποκείμενων ασθενειών και πιθανώς αυξάνουν τις πιθανότητες των ασθενών να ανακάμψουν από τη νόσο COVID-19, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ασθενείς ήταν 66 ετών κατά μέσο όρο και οι περισσότεροι ασθενείς (71%) είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακή νόσο ή και τα δύο. Πάνω από το 80% όλων των ασθενών που λάμβαναν στατίνες έπαιρναν επίσης τουλάχιστον ένα φάρμακο για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και οι ασθενείς που έλαβαν είτε κατηγορία φαρμάκων ή και οι δύο ήταν συνήθως μεγαλύτεροι, γυναίκες και είχαν ορισμένα προβλήματα υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν μόνο στατίνη είδαν 46% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου και περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής COVID, έναντι ασθενών που δεν είχαν καμία κατηγορία φαρμάκων.

Οι ασθενείς που έλαβαν τόσο στατίνη όσο και αντι-υπερτασικά μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%.

“Όπως με οποιαδήποτε μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι συσχετίσεις που περιγράφουμε μεταξύ της χρήσης στατίνης και της μειωμένης σοβαρότητας της μόλυνσης από COVID-19 οφείλονται σίγουρα στις ίδιες τις στατίνες.

Ωστόσο, μπορούμε τώρα να πούμε με πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να παίξουν ρόλο στην ουσιαστική μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ασθενούς από την COVID-19 “, δήλωσε η Daniels. “Ελπίζουμε ότι τα ερευνητικά μας ευρήματα αποτελούν κίνητρο για τους ασθενείς να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους”.

Η χρήση μόνο ενός αντι-υπερτασικού φαρμάκου συνδέθηκε με ένα «μικρότερο, αν και εξακολουθεί να έχει σημαντικές 27% χαμηλότερες πιθανότητες [του θανάτου]», ανέφερε η ομάδα.

Από το σύνολο των 10.540 νοσηλευόμενων ασθενών, το 21% πέθανε, το 39% είχε σοβαρή έκβαση, σχεδόν το ένα τρίτο εστάλη στη ΜΕΘ και το 19% χρειάστηκε μηχανικό αερισμό.

Η Daniels σημείωσε ότι τα περισσότερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, που συνδέονται με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ