Κλίμα: Οι άνδρες «βλάπτουν περισσότερο το περιβάλλον από τις γυναίκες» – Νέα σουηδική έρευνα


Oι άνδρες προκαλούν περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις γυναίκες, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Η μεγαλύτερη διαφορά, που εντόπισαν οι συντάκτες της μελέτης, ήταν οι δαπάνες των ανδρών για βενζίνη και πετρέλαιο για τα αυτοκίνητά τους.

Και τα δύο φύλα ξοδεύουν παρόμοια χρηματικά ποσά, αλλά οι άντρες χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τα πορίσματα νέας σουηδικής έρευνας.

Οι δαπάνες των ανδρών για αγαθά προκαλούν 16% περισσότερες εκπομπές βλαβερών αερίων για το κλίμα από ότι εκείνες των γυναικών, παρά το γεγονός ότι τα ποσά που δαπανούν τα δύο φύλα είναι παρόμοια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι διαφορές στο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» των δύο φύλων έχουν μελετηθεί ελάχιστα, ανέφεραν οι ερευνητές τονίζοντας οτι θα πρέπει να αναγνωριστούν και να ληφθούν υπόψη στη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η ανάλυση που συνέκρινε ανύπανδρους άνδρες και γυναίκες στη Σουηδία διαπίστωσε ότι το φαγητό και οι διακοπές προκάλεσαν περισσότερες από τις μισές εκπομπές και των δύο φύλων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με τρόφιμα φυτικής προέλευσης και η μετάβαση σε διακοπές με τρένο, αντί για αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων μέχρι και 40%.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χάραξη πολιτικής», δήλωσε η Annika Carlsson Kanyama, από την ερευνητική εταιρεία Ecoloop της Σουηδίας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

«Ο τρόπος που ξοδεύουν είναι πολύ στερεότυπος – οι γυναίκες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στη διακόσμηση σπιτιού, την υγεία και τα ρούχα και οι άνδρες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους, φαγητό, αλκοόλ και καπνό».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση για τη Βιομηχανική Οικολογία, δεν περιελάμβανε καύσιμα για οχήματα εργασίας, όπως ταξί ή φορτηγά. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι σε οικογένειες με ένα αυτοκίνητο, οι άνδρες το χρησιμοποιούσαν πιο συχνά για να πάνε στη δουλειά τους, από ότι οι γυναίκες που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι διακοπές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. «Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό, τι περίμενα», είπε η Carlsson Kanyama. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μεμονωμένα άτομα, επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία για άτομα που ζούσαν σε οικογένειες.

Οι αλλαγές στη διατροφή και τις διακοπές για τη μείωση των προσωπικών εκπομπών επιλέχθηκαν επειδή δεν απαιτούν επιπλέον δαπάνες, όπως είναι η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. «Αυτές είναι ουσιαστικές αλλαγές φυσικά, αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να κάνει κανείς άλλη δουλειά ή να δανειστεί χρήματα από την τράπεζα», είπε. «Άρα είναι κάτι προσιτό εδώ και τώρα. Απλά χρησιμοποιείς τα ίδια χρήματα που έχεις και αγοράζεις κάτι άλλο».

Μελέτες το 2010 και το 2012 έδειξαν ότι οι άνδρες ξόδευαν περισσότερο στην ενέργεια και έτρωγαν περισσότερο κρέας από τις γυναίκες.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης δηλώνουν παρ’όλα αυτά έκπληκτοι που δεν έχουν γίνει περισσότερες έρευνες σχετικά με τις διαφορές των φύλων στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Υπάρχουν αρκετά σαφείς διαφορές και δεν είναι πιθανό να εξαφανιστούν στο εγγύς μέλλον, λένε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ