Οργανώστε την τέλεια παιδική ντουλάπα


Είτε αποκτήσατε πρόσφατα μωράκι είτε το παιδί σας είναι μεγαλύτερο αλλά σε φάση ανάπτυξης, το ζήτημα του δωματίου, του συγυρίσματος και της σωστά φροντισμένης ντουλάπας του είναι για σας καθημερινός γολγοθάς. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, για να βάλετε μια για πάντα σε μια τάξη το χάος.

Αρχικά δείτε τη ντουλάπα στο παιδικό δωμάτιο σαν έναν λευκό καμβά που μπορείτε να διαμορφώσετε όπως εσείς θέλετε. Φροντίστε να αποφύγετε τις μόνιμες μετατροπές (χτιστά συρτάρια εκτός αν υπάρχουν ήδη, ράφια που δεν αποσυναρμολογούνται εύκολα κλπ) γιατί οι ανάγκες του παιδιού αλλάζουν.

Να θυμάστε ότι με μια κατάλληλα οργανωμένη ντουλάπα κερδίζετε χρόνο το πρωί όταν πρέπει να ετοιμάσετε το παιδί σας για το σχολείο, γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή ποια ρούχα βρίσκονται μέσα, ποια στα άπλυτα και τι κομμάτια έχετε, ώστε να σκεφτείτε αν χρειάζεται κάτι καινούργιο, έχοντας πάντα στο νου σας ότι το παιδί σας μεγαλώνει και σύντομα δε θα του κάνουν ούτε αυτά που έχει ούτε αυτά που σκοπεύετε να του πάρετε.

Βάφοντας τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο σε ένα ζεστό φωτεινό χρώμα (λευκό, μπεζ, εκρού, ανοιχτό κίτρινο), κάνετε μια ωραία αρχή. Εκμεταλλευτείτε το μικρό μήκος των ρούχων τοποθετώντας δύο ή και περισσότερες ράγες (ανάλογα το ύψος της ντουλάπας), την μία κάτω από την άλλη αφήνοντας ένα εύλογο διάστημα- βασικό είναι τα ρούχα να «αναπνέουν»- για να έχετε όσο το δυνατόν τα περισσότερα κομμάτια κρεμασμένα.

Για να κάνετε το αποτέλεσμα πιο αρμονικό μπορείτε να προμηθευτείτε κρεμάστρες διαφορετικού χρώματος ανάλογα με το είδος (π.χ. τα παντελόνια σε κίτρινες, τα φουστανάκια σε κόκκινες, τα πουλόβερ σε πράσινες κ.ο.κ.). Ό,τι δεν μπορεί να κρεμαστεί θα το γαντζώσετε με παιδικά γαντζάκια σε χαρούμενα σχέδια. Βιδώστε όσα ράφια κρίνετε αναγκαία για να τοποθετήσετε πάνω τους εσώρουχα, πυτζάμες, σεντόνια και πετσέτες.

Μερικά καλαίσθητα καλάθια ίσως σας εξυπηρετήσουν για να τοποθετήσετε μέσα ανά ομάδες διάφορα πράγματα. Για να μη «χάνεστε», κολλήστε απέξω από το καθένα ένα αυτοκόλλητο που θα γράφει τι είδος υπάρχει μέσα. Αν υπάρχει ήδη συρταριέρα, τοποθετήστε εκεί τα εσώρουχα και τις πυτζάμες και χρησιμοποιήστε τα ράφια για αξεσουάρ και παπούτσια, αν και καλό είναι να αποφεύγετε να τοποθετείτε τα παπούτσια στον ίδιο χώρο με τα ρούχα εκτός αν τα αποθηκεύετε μέσα σε κουτιά, οπότε τα ράφια εδώ θα σας σώσουν από το να ψάχνετε να βρείτε έναν ξεχωριστό χώρο και γι’ αυτά.

Επίσης μια έξυπνη λύση είναι να προμηθευτείτε μια πάνινη ραφιέρα που θα κρέμεται από τη ράγα και θα τη βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη σπιτιού και οργάνωσης για να τοποθετείτε σε κάθε ράφι αυτά που θα φοράει την κάθε μέρα της εβδομάδας (ή έστω κάποια από αυτά), ώστε να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή τι θα του φορέσετε.

Σημαντικό είναι να κρατάτε τα ρούχα σε έναν λογικό αριθμό και να ελέγχετε κάθε τόσο τι μπορεί να χρειάζεται να αγοράσετε. Οπωσδήποτε θέλετε να του ψωνίζετε συνέχεια ό,τι σας «χτυπάει» στο μάτι συν ότι δέχεστε και πολλά δώρα, αλλά στην πραγματικότητα μετά από λίγο καιρό θα του είναι άχρηστα και δε θα έχει προλάβει να τα χαρεί. Ορίστε έναν συγκεκριμένο αριθμό ανά είδος (π.χ. επτά πουλόβερ, δέκα παντελονάκια, πέντε σετ φόρμες κλπ) για να κάνετε οικονομία και σε περίπτωση που το παιδί σας σας ζητάει κι άλλα, εξηγήστε του ότι δεν μπορεί να έχει π.χ. πάνω από δέκα t-shirt.

Επίσης, αν είναι πάνω από 4-5 χρονών, θα μπορεί να έχει άποψη για το πώς θα ντυθεί και ίσως διαφωνείτε σχετικά με το τι θα βάλει κάθε φορά. Αφιερώστε χρόνο, ώστε να του μάθετε σιγά σιγά πώς να κάνει αρμονικούς συνδυασμούς και τι πηγαίνει με τι, όπως και να το διδάξετε πώς να κρατάει μόνο του την ντουλάπα του τακτοποιημένη.

Επιμέλεια: Βάνα Νικολαΐδου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ