Χριστοδουλίδης: «Συντονισμένες οι δράσεις μας με την Ελλάδα και τους λοιπούς διεθνείς εταίρους»


Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, την επομένη της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν στο πλαίσιο της, ειδικά σε σχέση με την Αμμόχωστο.

«Είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον φίλο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τους συνεργάτες του, μέσα στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και του συνεχούς συντονισμού που υπάρχει μεταξύ μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια στη Λευκωσία και τόνισε:

«Η επίσκεψη του αγαπητού Νίκου στην Κύπρο την επομένη της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν στο πλαίσιο της, ειδικά σε σχέση με την Αμμόχωστο, είναι εξόχως σημαντική και στέλνει ανάμεσα σε άλλα, μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά τις προσπάθειες μας τόσο για ανατροπή των τουρκικών τετελεσμένων όσο και για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε αλλά και για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών μέσα στο κατάλληλο περιβάλλον και φυσικά στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Είχαμε από χθες αριθμό τηλεφωνικών συνομιλιών και επαφών σε διάφορα επίπεδα για το θέμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας. Οι επαφές συνεχίζονται και σήμερα. Έχει τη σημασία της, ειδικότερα την παρούσα συγκυρία, η δημόσια ξεκάθαρη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Ερντογάν (από την ΕΕ, ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ, Αυστρία, Ολλανδία). Οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες του ΓΓ ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και θα πρέπει να αντιστραφούν άμεσα.

Αργότερα σήμερα, το θέμα αυτό θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας που συναντάται για να συζητήσει τις εκθέσεις του ΓΓ για τις Καλές του Υπηρεσίες και για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, και θα συζητήσει και τις χθεσινές εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου μετά από επίσημη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγινε σήμερα. Θα πρέπει σε πρώτη φάση, να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Άγκυρα.

Είχαμε την ευκαιρία με τον Νίκο να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά, και η αντίδρασή της να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Από τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος. Για να καταστεί όμως αυτό δυνατόν, τα μηνύματα και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι σαφή και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο στην Άγκυρα για παρερμηνεία.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Από δική μας πλευράς, θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σοβαρότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τις συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις μας με την Ελλάδα και τους λοιπούς εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα.

Αγαπητέ Νίκο, σε καλωσορίζω και πάλι και σε ευχαριστώ για την παρουσία σου σήμερα εδώ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ