Άγχος: Η θεραπεία του άγχους μέσω της γνωστικής-συμπεριφορικής πρακτικής [vid]


Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε το φυσιολογικό άγχος από τις σοβαρότερες μορφές ή εκδοχές του, όπως για παράδειγμα τις διαταραχές άγχους ή τις κρίσεις πανικού. Εάν το άγχος επηρεάζει την οικογενειακή σας ζωή ή σας εμποδίζει να είστε παραγωγικοί στην επαγγελματική σας ζωή, εάν σας αποτρέπει από το να συμμετέχετε στις δραστηριότητες που σας αρέσουν, τότε η απάντηση είναι πως μπορεί να βιώνετε άγχος που χρείαζεται βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας.

Διάγνωση και Θεραπεία του Άγχους

Ανάλογα με τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τον τύπο του άγχους που βιώνετε, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και συνδυασμό των δύο. Μια κοινή και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία περιλαμβάνει τρία κύρια σημεία:

  • Διαχείριση άγχους

Ο στόχος είναι να αποτρέψει το άτομο που βιώνει άγχος από την υπερβολική συγκέντρωση σε ανησυχίες για το μέλλον που είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να το βοηθήσει να επικεντρωθεί στο παρόν. Η διαχείριση του άγχους μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής ή χαλάρωσης, αισθητηριακή εστίαση και τεχνικές γιόγκα ή διαλογισμού.

  • Γνωστική αναδιάρθρωση

Άτομα με διαταραχές άγχους τείνουν να «καταστροφολογούν» ή να δίνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες τα πράγματα να μην πάνε καλά. Η γνωστική αναδιάρθρωση συνιστά μια σειρά από λογικά βήματα που στοχεύουν να αποδείξουν ότι η παραμόρφωση των συμβάντων και καταστάσεων υπό και δια το πρίσμα της αγχώδους διαταραχής δεν είναι υγιής, αντιθέτως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων – άγχους.

  • Θεραπεία έκθεσης

Επιδιώκει να εκθέσει σταδιακά και επανειλημμένα το άτομο στη δραστηριότητα ή το περιβάλλον που προκαλεί το άγχος. Όταν το άτομο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το άγχος του, η διαδικασία έχει στεφθεί με επιτυχία. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η υπερνίκηση του φόβου να περάσετε μια γέφυρα, να υπερβείτε το φόβο σας να ταξιδέψετε με αεροπλάνο κλπ.

Ακολουθεί βίντεο με καθοδηγούμενο διαλογισμό για τη διαχείριση του άγχους:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ