Καρδιά: Όταν οι σχέσεις γίνονται παράγοντας κινδύνου για νόσο στη καρδιά


Η πλειονότητα των ανθρώπων – αν όχι όλοι μας – βιώνουμε ως έναν βαθμό άγχος στη ζωή. Το άγχος αυτό μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με τους άλλους.

Ίσως για παράδειγμα να είχατε μια σύγκρουση με τον/την σύντροφό σας ή να ανησυχείτε για μία ειδική συνάντηση στη δουλειά. Ωστόσο όταν η ανησυχία εντός της σχέσης γίνεται κανόνας ως συναίσθημα και βιώνετε παρατεταμένες περιόδους άγχους, αυτό μπορεί να βλάψει την φυσιολογική υγεία της καρδιάς.

«Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το συναισθηματικό στρες είναι επιβλαβές για την υγεία – για παράδειγμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό», λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, Erin Michos, MD. Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη.

Αναγνωρίστε τις πηγές του στρες και τους καρδιακούς κινδύνους

Αν και ο καθένας βιώνει το άγχος με διαφορετικούς τρόπους, ορισμένες καταστάσεις και δυναμικές σχέσεων είναι πιο πιθανό να θέσουν “τη βάση” για χρόνιο στρες. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας δυναμικής είναι όταν ένα άτομο έχει μόνιμα το ρόλο του φροντιστή στη σχέση ή όταν η εξισορρόπηση της εργασίας και της οικογενειακής ζωής είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Η παραμονή σε έναν γάμο που δεν είναι βιώσιμος ή ένα δύσκολο διαζύγιο μπορεί να αποτελούν επίσης παραδείγματα “κινδύνου”.

«Μερικές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του συναισθηματικού στρες μπορεί να είναι πιο έντονες στις γυναίκες», λέει ο Michos. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 για τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικού στρες σε σχέση με τους άνδρες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το στρες των γυναικών αφορούσε οικογενειακές συγκρούσεις, το θάνατο ή την ασθένεια συγγενών.

Μια άλλη μελέτη του 2015 έδειξε ότι το διαζύγιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, και για τις γυναίκες, ειδικά, ο κίνδυνος αυξάνεται στην περίπτωση πολλαπλών διαζυγίων, ακόμη και αν υπάρχει μεταγενέστερος γάμος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ