Nord Stream 2: Εποικοδομητικός ο συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, λέει η Γερμανία- Συνομιλία Μέρκελ-Πούτιν


Η συμφωνία μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένας «εποικοδομητικός» συμβιβασμός, λέει το Βερολίνο.

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένας «εποικοδομητικός» συμβιβασμός, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε σχέση με το μεγάλο αυτό σχέδιο που έχει στόχο να συνδέσει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

«Νιώθω ανακούφιση που βρήκαμε μια εποικοδομητική λύση για τον Nord Stream 2 με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μάας μέσω Twitter. «Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία να οικοδομήσει έναν πράσινο ενεργειακό τομέα και θα εργαστεί για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν για πιθανή παράταση της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη διέλευση φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Μόσχα.

«Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέτασαν τη δυνατότητα παράτασης πέρα από το 2024 της συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz σχετικά με τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Παράλληλα τονίστηκε ότι ο Πούτιν και η Μέρκελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Η Γερμανία δεσμεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσει ένα «πράσινο ταμείο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων» για να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας, που στερείται ένα μέρος της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2, ανακοίνωσε Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Η Γερμανία θα παράσχει μια αρχική δωρεά τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ, και θα εργαστεί για να αυξήσει αυτή τη δέσμευση κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιγράφοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για να ξεπεραστούν οι αποκλίσεις στο θέμα του αγωγού αυτού στον οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και καιρό.

Αντιδρούν Κίεβο και Βαρσοβία

Ο Nord Stream 2 απειλεί την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη σε «πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό» επίπεδο, δήλωσαν Κίεβο και Βαρσοβία.

«Μια τέτοια απόφαση δημιουργεί νέες απειλές για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη σε πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό» επίπεδο, δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ζμπίγκνιου Ράου, αντίστοιχα υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Το Κίεβο άρχισε επίσημα διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία για τον Nord Stream 2, που απειλεί την ασφάλεια της Ουκρανίας, παραβιάζει την αρχή διαφοροποίησης της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ, δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε ότι επίσημη ειδοποίηση έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ