Τεχνολογία Νέοι: Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να περιορίσει ή να αυξήσει την εμφάνιση συμπωμάτων κατάθλιψης

Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τα αγόρια ηλικίας 11 ετών που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά από τρία χρόνια. Ωστόσο, η ίδια μελέτη υποστηρίζει πως τα κορίτσια που περνάνε περισσότερες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Ειδικότερα, ερευνητές από τη Βρετανία, τη Σουηδία (ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα Πανεπιστημίου Στοκχόλμης) και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον Άαρον Κάντολα από το Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου στο Λονδίνο (UCL), δημοσιεύσαν τη εν λόγω μελέτη στο περιοδικό ψυχολογικής ιατρικής Psychological Medicine, αναφέροντας πως τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών.

«Μολονότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα βιντεοπαιχνίδια πραγματικά βελτιώνουν την ψυχική υγεία, δεν φαίνεται το παίξιμο τους να είναι βλαβερό και μάλιστα μπορεί να έχει και μερικά οφέλη. Ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν μια σημαντική κοινωνική πλατφόρμα για τους νέους. Είναι όντως ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που τα παιδιά – και οι ενήλικες – περνάνε καθιστοί, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση μιας οθόνης είναι εγγενώς επιβλαβής», δήλωσε ο Δρ. Κάντολα.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 11.341 παιδιά και έφηβοι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αγόρια που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια τις περισσότερες μέρες, εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 24% λιγότερο συμπτώματα κατάθλιψης μετά από μία τριετία, σε σχέση με τα αγόρια που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια λιγότερο από μια φορά το μήνα.

Όσον αφορά, ωστόσο τα κορίτσια που έκαναν συχνότερη χρήση των social media, οι ερευνητές παρατήρησνα πως είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά από τρία χρόνια, σε σχέση με τα συνομήλικα κορίτσια που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο από μια φορά το μήνα. Η μέτρια χρήση των social media δεν φάνηκε να αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης.

«Η σχέση ανάμεσα στο χρόνο μπροστά από μια οθόνη και στην ψυχική υγεία είναι πολύπλοκη και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να την κατανοήσουμε», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής επιδημιολογίας Ματς Χάλγκρεν του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, και προσέθεσε: «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους να είναι πιο δραστήριοι σωματικά και να διακόπτουν τις παρατεταμένες περιόδους καθισιού μπροστά από μια οθόνη, κάνοντας έστω ελαφριά σωματική δραστηριότητα».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here