«Συναγερμός» στο ΕΣΥ: Οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν κατά 55% σε μία εβδομάδα


H αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αγγίζει το 55%. «Αναμένουμε έως και 350 ασθενείς στα νοσοκομεία, ημερησίως», τόνισε ο Τζανάκης

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρας μας αρχίζει να αφήνει το… σημάδι του και στα νοσοκομεία μας, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπέρασε τους 1.000 ύστερα από ένα μήνα αποκλιμάκωσης.

Στις 14 Ιουλίου έγιναν 115 εισαγωγές ασθενών, ενώ χθες 178, με την εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία να αγγίζει το 55%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 19.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και πάνω από 800 εισαγωγές ασθενών στο ΕΣΥ, αριθμός εμφανώς αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο κατά το οποίο είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αρκουμανέας έκανε λόγο για τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα», σημειώνοντας πως «ήδη είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας. Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων κορωνοιού ήταν προφανώς αναμενόμενη. «Για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα» είπε.

Αναφερόμενος στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ο κ. Λαζανάς σημείωσε: «Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια- δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται». Παράλληλα, έκανε γνωστό πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.

Την ίδια ώρα, για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την πίεση σε νοσοκομεία και κοινωνία μίλησε στον ΑΝΤ1 η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι, μέχρι πριν από λίγες μέρες οι εισαγωγές στο «Σωτηρία» ήταν 2-3 την ημέρα και χθες ήταν 30. Ως προς το ποιοι εισάγονται στα νοσοκομεία, είπε πως πρόκειται για μεγαλύτερα άτομα που νοσούν εμβολιασμένοι, αλλά θέλουν παρακολούθηση ή και νεότερους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Τζανάκης: Αναμένουμε έως και 350 ασθενείς στα νοσοκομεία, ημερησίως

Δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα δύο βασικά σενάρια που είχαμε προαναφέρει , το καλό σενάριο των 3.500 κρουσμάτων και το δυσμενές σενάριο των 4.500 κρουσμάτων με άδηλη ακόμη την κορύφωση, η οποία πιθανόν να ήταν με 5.000- 6.000 κρούσματα.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα πάμε στο θετικό σενάριο χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθούμε και στο αρνητικό.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα περί του τι εκτιμά πως θα συμβεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο κος Τζανάκης έκανε την εκτίμηση πως περί τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου θα έχουμε 300 με 350 ημερήσιες εισαγωγές. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό σημαίνει ότι σε ένα δεκαήμερο, με αυτά τα δεδομένα θα ξεπεράσουμε το 50-60% της νοσοκομειακής ισχύος της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ