Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε

Το αν αισθάνεστε ενοχές που στέλνετε τα παιδιά σας σε ημερήσια περίθαλψη ενώ εξακολουθείτε να εργάζεστε από το σπίτι σας ή νιώθετε ενοχές που δεν βοηθάτε τους άλλους όσο νομίζετε, η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την ενοχή με υγιή τρόπο είναι ουσιώδης για την ευημερία σας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι επειδή τα πάνε καλά. Άλλοι αισθάνονται ένοχοι επειδή δεν τα πάνε τόσο καλά όσο νομίζουν ότι θα έπρεπε. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι για σχεδόν τα πάντα. Ιδού μερικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο ένοχοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ζωή σας είναι καλύτερη στην καραντίνα. Για ορισμένους ανθρώπους, η απομόνωση και ίσως η εργασία από το σπίτι έχει αυξήσει την ποιότητα ζωής τους. Κάποιες από τις ενοχές σας μπορεί να ακούγονται κάπως έτσι:

  • Νιώθω ένοχη που η ζωή μου είναι καλύτερη κατά την καραντίνα
  • Νιώθω ένοχη επειδή μπορώ να δουλέψω από το σπίτι και άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους
  • Νιώθω ένοχη, γιατί τώρα βγάζω περισσότερα χρήματα απ’ ότι πριν
  • Νιώθω ένοχη, γιατί είμαι αρκετά χαρούμενη τώρα και άλλοι άνθρωποι υποφέρουν

Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε το γεγονός ότι αισθάνεστε ενοχές. Αλλά, μπορείς να ελέγξεις πώς αντιδράς σε αυτό. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ενόχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

  • Απολογηθείτε αν έχετε βλάψει κάποιον (ζητήστε συγγνώμη)
  • Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά σας
  • Αλλάξτε την ιστορία που λέτε στον εαυτό σας. Εάν σκεφτείτε, “Είμαι ένα φρικτό άτομο που δεν βοηθάω τους γονείς μου”, θα αισθανθείτε άσχημα. Αλλά, αν θυμηθείς, “Κάνω το πιο αγαπημένο πράγμα που μπορώ τώρα με το να μείνω μακριά”, μπορεί να αισθανθείς λίγο καλύτερα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here