Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μπορεί να προστατεύσουν από εκ νέου μόλυνση

Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

“Τα αποτελέσματα της μελέτης μιλούν βασικά για δεκαπλάσια μείωση, αλλά θα έχω επιφυλάξεις γύρω από αυτό. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι μια υπερεκτίμηση της μείωσης. Θα μπορούσε [όμως] να είναι μια υποτίμηση της μείωσης”, επεσήμανε ο Δρ. Douglas Lowy, κύριος αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, ο οποίος και συνέγραψε τη μελέτη.

“Για μένα, το μεγάλο μήνυμα είναι ότι υπάρχει μείωση”, προσέθεσε ο Δρ. Lowy και “το να είσαι θετικός στο αντίσωμα μετά από φυσική λοίμωξη σχετίζεται με μερική προστασία έναντι μιας νέας λοίμωξης”. Ο Lowy επεσήμανε ακόμη ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά και παρά ταύτα, όταν έρθει η σειρά τους.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και τις εταιρείες LabCorp, Quest Diagnostics, Aetion Inc. και HealthVerity των ΗΠΑ εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν συμμετάσχει σε μια δοκιμή αντισωμάτων Covid-19 πέρυσι, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου.

Από τη ανάλυση των δειγμάτων πρέκυψε ότι το 11,6% ήταν θετικό σε αντισώματα και το 88,3% βρέθηκε αρνητικό. Στα δεδομένα παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 0,3% αυτών που ήταν θετικοί σε αντισώματα κατά του κορωνοϊού εμφάνισαν επίσης θετικά αποτελέσματα έναντι μόλυνσης από τον ιό στο μέλλον και συγκεκριμένα μετά από 90 ημέρες. Ενώ, το 3% αυτών που ήταν αρνητικοί στις δοκιμές αντισωμάτων Covid-19 διαγνώστηκαν αργότερα με λοίμωξη κορωνοϊού  – κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Συνολικά, η μελέτη είναι παρατηρητική και υποδηλώνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων σε δοκιμές αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού και ενός χαμηλότερου κινδύνου μόλυνσης περίπου 90 ημέρες αργότερα – αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της αιτιώδους σχέσης και για την εκτίμηση του χρόνου που τα αντισώματα μπορεί να παρέχουν προστασία από νέα μόλυνση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here