Κορωνοϊός ΗΠΑ: Πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα αυξημένο νέο κύμα μετάδοσης του ιού

Μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να πυροδοτήσει αύξηση των κρουσμάτων την άνοιξη του 2021, σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών την περασμένη Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου.

Η παραλλαγή, που ονομάζεται B.1.1.7, εκτιμάται ότι προκάλεσε νέα μετάδοση στη Μεγάλη Βρετανία και αυτή τη στιγμή έχουν διαγνωστεί περιπτώσεις μεταλλάγμένου ιού σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας, η παραλλαγή ή μετάλλαξη έχει βρεθεί πως αντιστοιχεί σε περισσότερες από 1.880 περιπτώσεις λοιμώξεων σε σύνολο 45 πολιτειών.

Η παραλλαγή θα μπορούσε να “οδηγήσει σε αυξημένο κύμα κρουσμάτων” γύρω στον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021, δήλωσε ο Τρέβορ Μπέντφορντ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson.

Πώς μπορούν λοιπόν οι ΗΠΑ να αποτρέψουν τον κίνδυνο της εκτιμώμενης αύξησης την άνοιξη; Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν την Τρίτη (23/02) ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο κύμα είναι διαμέσου των εμβολιασμών.

Ειδικότερα, ο Δρ. Μπέντφορντ, ο οποίος παρακολουθεί στενά την αύξηση των νέων περιπτώσεων μεταλλαγής του κορωνοϊού, προέβλεψε ότι οι εμβολιασμοί και τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων της κοινωνικής απόστασης, θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Υποπτεύομαι ακόμη ότι τα πράγματα θα τεθούν υπό έλεγχο το καλοκαίρι και ότι θα κυκλοφορεί πολύ λιγότερο ο ιός», δήλωσε ο Δρ. Μπέντφορντ. Ωστόσο, είναι πιθανό να ξεκινήσει ένα νέο κύμα το φθινόπωρο του 2021, σύμφωνα με τον ίδιο.

Με τις εκτιμήσεις του Μπέντφορντ, συμφώνησε και ο Δρ. Josh Schiffer, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson, ο οποίος επιτόνησε πως “με τις πρόσφατα μολυσματικές παραλλαγές … νομίζω θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί εντελώς το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος μετάδοσης του ιού”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here