Ψυχοθεραπεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία


Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να μιλήσουμε ή να εκφραστούμε ελεύθερα με έναν “ξένο” παρά στο συγγενικό ή φιλικό μας περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, ένας εκπαιδευμένος ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής ή σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι εκεί, παρών, παρούσα και σας ακούει. Σας βοηθά να βρείτε τις δικές σας απαντήσεις σε προβλήματα και κρίσεις, χωρίς ωστόσο να σας κρίνει.

Ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια εντός του θεραπευτικού πλαισίου της συνεδρίας θα σας δώσει το χρόνο που χρειάζεστε για να μιλήσετε, να σωπάσετε, να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας και τους προβληματισμούς σας. Η ψυχοθεραπεία είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία να εξετάσετε τα προβλήματά σας ή και όσα σας απασχολούν με διαφορετικό τρόπο. Δίπλα και μαζί με έναν άλλον άνθρωπο που ιδανικά θα σέβεται και θα ακού τις απόψεις σας, χωρίς να εκφέρει κρίσεις.

Συνήθως, η ψυχοθεραπεία γίνεται μεταξύ εσάς και του θεραπευτή/της θεραπεύτριας. Υπάρχουν ωστόσο και οι ομαδικές θεραπείες ή οι συνεδρίες για ζευγάρια, οικογένειες κλπ., όπως για παράδειγμα η συμβουλευτική σχέσεων.

Συνήθως μια συνεδρία γίνεται live, πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε θεραπείες διαδικτυακά μέσω email ή στο Skype ή και τηλεφωνικά.

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπείας, όλοι έχουν έναν παρόμοιο στόχο: να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι ψυχοθεραπείες δεν κάνουν τα προβλήματά τους να εξαφανιστούν, αλλά μέσα στο χρόνο γίνεται ευκολότερο για εκείνους να τα αντιμετωπίσουν. Η αποδοχή του εαυτού και της πραγματικότητας είναι επίσης μια εκδοχή των εργαλείων που κανείς μαθαίνει να χρησιμοποιεί εντός του ψυχοθεραπευτικού πλασιού. Η αποδοχή είναι επιπλέον προϋπόθεση για μια πιο ειλικρινή, πηγαία και ανάλαφρη ζωή.

Οι θεραπείες ομιλίας μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις ψυχικών προκλήσεων, όπως:

  • κατάθλιψη
  • ανησυχία
  • μια διατροφική διαταραχή
  • μια φοβία
  • ένας εθισμός

 

Η λίστα βεβαίως δε σταματά εκεί. Τέλος, οι ψυχοθεραπείες μπορεί να συνδυάζονται ή όχι με λήψη φαρμάκων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ