Συρία: Επτά άμαχοι νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ


Τουλάχιστον επτά άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε νέους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας και τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στόχος των πυρών πυροβολικού ήταν το χωριό Ιμπλίν, στον νότο της Ιντλίμπ, όπου προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό ανθρώπων, ορισμένοι από τους οποίους επλήγησαν βαριά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών σε όλη την Συρία.

Πρόκειται για τον τρίτο φονικό βομβαρδισμό των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ μέσα σε μια εβδομάδα, και τον δεύτερο μετά την ορκωμοσία το Σάββατο για τέταρτη θητεία του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ. Ο τελευταίος δεσμεύτηκε να “ελευθερώσει” τις περιοχές που είναι ακόμη εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, εννέα άμαχοι μεταξύ των οποίων τρία παιδιά σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού στην περιοχή Αλ-Φούα, τοποθεσία στην βορειοανατολική πλευρά της Ιντλίμπ και στο χωριό Ιμπλίν.

Το Σάββατο 14 άμαχοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά σκοτώθηκαν επίσης από ρουκέτες που ερρίφθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις στα χωριά Εχσίμ και Σάρτζα στη νότια πλευρά της επαρχίας Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ. πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και οι σύμμαχοί της ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ της επαρχίας καθώς και μερικά μέρη στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Λαττάκεια και Χαλέπι.

Στην περιοχή ισχύει κατάπαυση του πυρός από τον Μάρτιο του 2020, μετά μια επίθεση ευρείας κλίμακας των κυβερνητικών δυνάμεων που εκτόπισε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η εκεχειρία, την οποία διαπραγματεύτηκε η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, και η Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, διατηρήθηκε παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων.

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο χωριό Μπαλιούν για να καταγγείλουν την αδράνεια, όπως δήλωσαν, της Τουρκίας, μετά το τελευταίο αυτό βομβαρδισμό.

Τεράστια σύννεφα καπνού κάλυπταν έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε τουρκικά σημεία ελέγχου μετά τις φωτιές σε λάστιχα που έβαλαν διαδηλωτές.

Ο Χάλεντ αλ-Χατίμπ, μεταξύ των διαδηλωτών, είπε ότι έχει κουραστεί “να ξυπνά κάθε πρωί με μια νέα σφαγή. Ζητάμε από την Τουρκία να μας προστατέψει ή να φύγει από το χωριό”.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή της Ιντλίμπ, από τα οποία τα δύο τρίτα έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές που ανακατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Η σύγκρουση στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, μετρά σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, και εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός και εκτός της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ