Συνόδος Κορυφής των 27: Συμφωνήθηκε η ανάγκη έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Συνόδος Κορυφής των 27: Μέχρι το καλοκαίρι θα είναι πιθανό διαθέσιμα τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα δίνουν τη δυνατότητα για ταξίδια στην Ευρώπη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters. «Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να διαμορφώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου εγγράφου.

Μητσοτάκης: Όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις.

Πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης με ανάρτησή της στο τουίτερ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε προαναγγείλλει ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ:

  • Την υποστήριξη της ΗΕRA για ισχυρή απάντηση στις μεταλλάξεις
  • Την εφαρμογή της σύστασης για περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία
  • Την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Όσο βελτιώνεται ο καιρός και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι τόσο περισσότερες χώρες επιθυμούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για το πιστοποιητικό. Όπως φαίνεται Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Εσθονία και Δανία σχηματίζουν κοινό μέτωπο.

Ευρωπαίος Αξιωματούχος επισήμανε την Τετάρτη ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία να συνεχίσει η συζήτηση για το πιστοποιητικό, να προχωρήσουμε και να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα ακόμη και για το πώς θα ονομάζεται. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του Προέδρου Μισέλ να κρίνει τι είναι σωστό και τι όχι. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα είναι μέρος της συζήτησης και ο στόχος είναι η κοινή προσέγγιση.

Πάντως, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή αλλιώς θα υπάρξουν διμερείς λύσεις κι ο ρόλος της ΕΕ είναι να υπάρξει διασφάλιση της αναγνώρισης των εμβολιασμών.

Τέλος, για επιτάχυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με το πιστοποιητικό έκανε λόγο και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here