Ουγκάντα Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη με συμπεριφορά της βρετανικής παραλλαγής στο κέντρο της Αθήνας

Ουγκάντα Κορωνοϊός: Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Ουγκάντα εντοπίστηκε χθες, Πέμπτη (25/2), στη χώρα μας, σύμφωνα με τη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για εγχώριο κρούσμα που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, και αφορά μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην περιοχή. Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Ουγκάντα αποτελεί παρόμοια μετάλλαξη με την παραλλαγή που έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα παραλλαγή είναι η πιο διαδεδομένη στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η παραλλαγή από την Ουγκάντα έχει εξελιχθεί ξεχωριστά από την παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προέρχεται από την ομάδα B.1.1.7. Αντιθέτως η παραλλαγή της Ουγκάντα ανήκει στην «A lineage» και αναφέρεται ως A.23.1 στη μελέτη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η παραλλαγή της Ουγκάντα συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο με τη βρετανική παραλλαγή, καθώς και οι δυο παραλλαγές έχουν παρόμοιες μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης.

Η ομάδα στην οποία ανήκει η παραλλαγή ενδέχεται να αποτελεί μια «πιθανή βιολογική ανησυχία», ωστόσο ο αντίκτυπός της δεν είναι ακόμα γνωστός.

Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2020, οι ιοί της ομάδας Α αντιπροσώπευαν μόνο το 25% των ιών στην περιοχή της Καμπάλα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, 49 από τα 50 δείγματα στην Καμπάλα ανήκαν στη νέα ομάδα Α.23.1, ανέφεραν οι μελετητές.

Πλέον η παραλλαγή έχει μεταδοθεί σε 12 χώρες σε Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here