Σπάνιος πίνακας του Βαν Γκογκ πωλείται ύστερα από 134 χρόνια

Για πρώτη φορά 134 χρόνια μετά τη δημιουργία του από τον χρωστήρα του Βίνσεντ βαν Γκογκ ο πίνακάς του «Σκηνή δρόμου της Μονμάρτρης» θα παρουσιαστεί ενώπιον κοινού στο Λονδίνο, το Αμστερνταμ και το Παρίσι ενόψει της δημοπράτησής του από τον οίκο Σόθμπις τον Μάρτιο με εκτίμηση που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 εκατ. ευρώ. 

Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε την άνοιξη του 1887, όταν ο ζωγράφος ζούσε με τον αδελφό του στο Παρίσι, απεικονίζει τον ανεμόμυλο Μουλέν ντε λα Γκαλέτ, στην κορυφή ενός λόφου της Μονμάρτρης, ο οποίος καταστράφηκε το 1911.

Αποκτήθηκε από έναν γάλλο συλλέκτη το 1920 κι από τότε έχει παραμείνει στην ίδια οικογένεια και δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο κοινό, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται σε επτά καταλόγους. «Πολύ λίγα έργα του Βαν Γκογκ από την περίοδο της Μονμάρτρης παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια.

Τα περισσότερα ανήκουν σε συλλογές σημαντικών μουσείων σε όλο τον κόσμο», λέει η Ορελί Βαντεβούρντε, υπεύθυνη του τμήματος ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης των Σόθμπις στη Γαλλία.

Στα δύο χρόνια που ο Βαν Γκογκ έμεινε στο Παρίσι – από το 1886 έως τον Φεβρουάριο του 1888, όταν αναχώρησε για την Αρλ – θεωρείται ότι τέθηκαν τα θεμέλια για το μετέπειτα μοναδικό του ύφος, καθώς δέχθηκε επιρροές τόσο των ιμπρεσιονιστών, όπως ο Μονέ και ο Πισαρό, όσο και νεότερων δημιουργών, όπως ο Ανρί ντε Τουλούζ – Λοτρέκ.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here