Κορωνοϊός μετάδοση: Τα μοτίβα κίνησης του αέρα και η παρατήρηση των επιστημόνων

Κορωνοϊός μετάδοση: Η COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί από ασυμπτωματικούς αλλά μολυσμένους ανθρώπους μέσω των μικροσκοπικών αεροσωματιδίων που βρίσκονται στον εκπνεόμενο αέρα. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τη ροή του εκπνεόμενου αέρα έχουν επικεντρωθεί στο βήξιμο ή το φτάρνισμα, τα οποία διαχέουν τα αεροσωματίδια σε μακρινές αποστάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μια απλή συνομιλία με έναν άνθρωπο είναι εξίσου επικίνδυνη, καθώς ο ιός μπορεί να προσβάλλει το άτομο ακόμα και μέσω της ομιλίας. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Physics of Fluids, επιστήμονες από την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν καπνό και λέιζερ για να μελετήσουν τη ροή του εκπνεόμενου αέρα κοντά και γύρω από δύο ανθρώπους που συνομιλούν σε διάφορες στάσεις, όπως αυτές που εντοπίζονται σε υπηρεσίες, όπως τα κομμωτήρια, τα ιατρικά εργαστήρια ή οι εγκαταστάσεις μακρόχρονης φροντίδας.

Στη μελέτη αυτή, χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να παράγουν τεχνητό καπνό από σταγονίδια με διάμετρο περίπου 1/10 micron, παρόμοιου μεγέθους με αυτό ενός σωματιδίου του κορωνοϊού. Το υγρό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις συσκευές ατμού, ένα μείγμα γλυκερίνης και προπυλενογλυκόλης, παράγει ένα σύννεφο μικροσκοπικών σταγονιδίων που διασκορπίζει το φως από ένα λέιζερ, επιτρέποντας την οπτικοποίηση των μοτίβων κίνησης του αέρα. «Αναλύσαμε τα χαρακτηριστικά διάχυσης της εκπνοής με και χωρίς μάσκα όταν ένας άνθρωπος στεκόταν, καθόταν, κοιτούσε χαμηλά ή ξάπλωνε με το πρόσωπο προς τα πάνω», εξηγεί ο συγγραφέας Keiko Ishii. Για να μελετήσουν τις επιδράσεις της ομιλίας κατά την εκπνοή, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν κλασικό χαιρετισμό της Ιαπωνίας που επαναλαμβανόταν συνεχώς κατά την μαγνητοσκόπηση του σύννεφου καπνού. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα κομμωτήριο, με στάσεις που προσομοίαζαν στο σενάριο μιας κλασικής εξυπηρέτησης πελάτη, όπως το λούσιμο.

Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι ο εκπνεόμενος αέρας από το άτομο που δεν φορά μάσκα και μιλά τείνει να κινείται καθοδικά λόγω της βαρύτητας. Επομένως, αν ένας πελάτης ή ένας ασθενής σε ιατρικό εργαστήριο είναι ξαπλωμένος, θα μολυνθεί από την COVID-19. Όταν το άτομο που στέκεται ή κάθεται φορά μάσκα, ο καπνός τείνει σε προσκολλάται στο σώμα του, επειδή είναι θερμότερος από τον περιβάλλοντα αέρα και ρέει προς τα πάνω κατά μήκος του σώματος. Αν ένας υπάλληλος σκύψει, όμως, τα αεροσωματίδια τείνουν να αποκολλώνται από το σώμα του και να πέφτουν στον πελάτη που βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν, επίσης, με τις ασπίδες προσώπου και διαπίστωσαν ότι μπορούν να αποτρέψουν τη διαρροή των αεροσωματιδίων από τη μάσκα του υπαλλήλου από το να φτάσουν μέχρι τον πελάτη. «Η ασπίδα προσώπου ενίσχυσε την άνοδο του εκπνευόμενου αέρα. Επομένως, είναι πιο αποτελεσματικό να φοράμε μάσκα μαζί με ασπίδα προσώπου όταν παρέχουμε υπηρεσίες στους πελάτες μας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here