Σρι Λάνκα κορωνοϊός: Καταργεί την απαγόρευση ταφής των θυμάτων του

Η απαγόρευση άρθηκε την Παρασκευή μετά από μήνες διαδηλώσεων κυρίως από μουσουλμανικές ομάδες και διεθνείς πιέσεις. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η κυβέρνηση επέβαλε κανονισμούς οι οποίοι ανέφεραν ότι τα πτώματα των θυμάτων του COVID-19 μπορούν μόνο να αποτεφρωθούν. Οι κανόνες απαγόρευσαν την ταφή, αναφέροντας ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα. Ωστόσο, Μουσουλμανικές ομάδες επέμειναν ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν είχε επιστημονική βάση και ήθελαν η απαγόρευση να αρθεί καθώς δημιουργούσε ένα σώμα να εναντιώνεται στην ισλαμική τους πίστη.

Μουσουλμάνοι κοινοβουλευτικοί προέτρεψαν τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Καν, ο οποίος επισκεπτόταν τη χώρα για να συζητήσει το ζήτημα με τους πολιτικούς ηγέτες της Σρι Λάνκα. Η πρόεδρος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), Michelle Bachelet, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα στη δήλωσή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη την Τετάρτη. “Η πολιτική της αναγκαστικής αποτέφρωσης των θυμάτων του COVID-19 έχει προκαλέσει πόνο και δυστυχία στις μειονοτικές μουσουλμανικές και χριστιανικές κοινότητες”, ανέφερε. Την Τρίτη, μουσουλμανικές ομάδες πραγματοποίησαν επίσης μεγάλη διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του προέδρου, καλώντας για άρση της απαγόρευσης των ταφών.

Οι ομάδες γιατρών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Σρι Λάνκα είχαν δηλώσει ότι τα θύματα του COVID-19 μπορούν είτε να θαφτούν είτε να αποτεφρωθούν. Στη Σρι Λάνκα σημειώθηκαν 459 θάνατοι λόγω του κορονοϊού, με περισσότερα από 82.000 άτομα να έχουν θετική δοκιμασία από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Το νησιωτικό έθνος είναι μια κυρίως βουδιστική χώρα, όπου συνηθίζεται οι Βουδιστές και οι Ινδουιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, να δημιουργούν τους νεκρούς. Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 10%  περίπου του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here