Προκαταβολή σύνταξης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Κερδισμένοι και χαμένοι

Συντάξεις – Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις:  Οι όροι και η διαδικασία για την προκαταβολή – Πώς θα δοθούν τα 384 ευρώ – Κερδισμένοι και χαμένοι. 

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης.

Με ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ψηφιακή πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr), θα λάβουν με διαδικασίες fast track χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι την έναντι προκαταβολή της σύνταξής τους, που κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα.

Στόχος είναι η διαδικασία να «τρέξει» γρήγορα για τους σημερινούς εν αναμονή συνταξιούχους και τα ποσά των προκαταβολών μαζί με τα αναδρομικά τους να καταβληθούν πριν το Πάσχα.

Από αυτή τη διαδικασία υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι ασφαλισμένοι καθώς αρκετοί εν αναμονή συνταξιούχοι αντί να λάβουν κανονικά τη σύνταξη που τους αναλογεί, θα ζουν για αρκετούς μήνες με ένα “επίδομα” ύψους 384 ευρώ.

Ο γνωστός δικηγόρος – εργατολόγος κ. Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr για την προκαταβολή σύνταξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βασικότερες ρυθμίσεις της ΚΥΑ η οποία εξειδικεύει την νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 34 του ν. 4778/2021- ΦΕΚ Α’26/19.2.2021) που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή – είναι:

  • Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο και στην ΚΥΑ, χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.

Η χορήγηση του ποσού πιστοποιείται με την έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ.

Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δεν συνεπάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

  • Η απόφαση ισχύει για τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ΝΑΤ.

Εξαιρούνται τα πρόσωπα που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

«Η προκαταβολή σύνταξης θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις απονομές των προσωρινών και οριστικών συντάξεων» εκτιμά ο γνωστός δικηγόρος ενώ κάνει λόγο για «ένα επίδομα απόλυτης φτώχειας».

«Η μονιμότητα του μέτρου υποδηλώνει ότι εφεξής οι συνταξιούχοι θα “βολεύονται” με τα 384 ευρώ και η σύνταξη (προσωρινή ή οριστική) θα βγαίνει στο άγνωστο μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα είναι κοντά στα 730 ευρώ. Έτσι, ένας συνταξιούχους που περίμενε να πάρει ακόμα και μία σύνταξη χαμηλή όπως τα 500 ευρώ θα πάρει ένα επίδομα … Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα μπορούσε, να δώσει το ποσό των 730 ευρώ, ώστε να υπάρξει μία «ανακούφιση». Αντίθετα, «καθιερώνει την προκαταβολή σαν “επίδομα”, χαμηλότερο μάλιστα από αυτό που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ανέργους!» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον γνωστό δικηγόρο αν κάποιος έχει χάσει ένσημα ή χρειάζεται εξαγορά στρατιωτικής θητείας ή πλασματικά έτη, δεν θα περιλαμβάνεται στους δικαιούχους, αφού δεν δύναται να διαπιστωθεί η θεμελίωση δικαιώματος. Ομοίως δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο ιστορικό σε αρκετά Ταμεία, κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών όπως ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ..

Οι κερδισμένοι

«Η προκαταβολή σύνταξης θα ανακουφίσει ειδικά τους περίπου 70.000 υποψήφιους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν κανένα απολύτως ποσό» είπε ο κ. Τεμπονέρας.

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση της προκαταβολής.

Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών.

Τα ποσά για όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος:

  • 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης
  • 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.
  • Προκαταβολή δικαιούνται και ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, δικαιούνται 384 ευρώ, εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή θανάτου συνταξιούχου λαμβάνουν ποσό προκαταβολής:

  • 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται
  • 384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here